Тялото ни е съставено основно от вода. Тя е в кръвта, костите, мускулите и органите. Без нея организмът не може да съществува, но понякога то задържа твърде голямо количество от нея. Заради натрупването на излишни количества вода в кръвообращението и тъканите започваме да изглеждаме подути.

В повечето случаи задържането на вода за кратък период от време не представлява сериозен проблем и не поражда здравословни притеснения. Ако обаче това продължи дълго, може да се стигне до неприятни и сериозни последствия. Това включва чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, прееклампсия при бременните и тежък предменструален синдром.

Задържането на вода може да настъпи в резултат на редица фактори. Ето и 5-те най-чести причини за това:

Храненето

Солта (натриевият хлорид) е изключително важен елемент и изпълнява важни функции в тялото. За това обаче са необходими малки количества. В същото време много от храните, които консумираме, съдържат твърде много сол. Това съответно води до задържане на вода и покачване на теглото.

Какво да направим: Препоръчителният дневен прием на сол е до 2300 милиграма, което се равнява на една чаена лъжичка. Можете да ограничите приема на излишна сол, като компенсирате с билки и подправки. Те допринасят за добрия вкус на храната без добавка на сол. Ползвайте куркума, копър, чесън, джинджифил, риган, черен и червен пипер, лимонов сок, горчица, балсамов оцет.

Начинът на живот

Застоялият начин на живот кара тъканите в тялото да задържат вода. Най-често това може да се види в подутите глезени.

Какво да направим: Важно е да поддържате циркулацията на кръвта в тялото. Ако работата ви изисква да стоите на бюро цял ден, използвайте обедната почивка, за да излезете навън и да се раздвижите. Паркирайте далеч от работното си място, за да имате повод да се разходите в началото и в края на работния ден. Ползвайте стълбите вместо асансьора. Опитайте да си осигурите време за леки тренировки от по 15-30 минути три пъти седмично.

Приемът на лекарства също влияе върху задържането на вода

Много от лекарствата, които приемаме, посочват задържането на вода като страничен ефект. Такива са антидепресантите, бета-блокерите, лекарствата за високо кръвно налягане, нестероидните противовъзпалителни препарати. Те заслужават по-особено внимание, тъй като имат широка употреба. Нестероидни противовъзпалителни препарати са аспиринът, ибупрофенът, напроксенът и т.н., които често сами си предписваме без консултация със специалист.

Какво да направим: Приемайте лекарства само по лекарско предписание и под наблюдение.

Хормоните

Много често жените се оплакват от подуване при пременопауза и по време на менопауза. Това се дължи на задържане на вода и газове, намалена жлъчна секреция или комбинация от трите.

Хормоните естроген и прогестерон имат изключително важна роля в задържането на течности. Това често е ефектът от прекалено високите нива на естроген и твърде ниските нива на прогестерон. Хормоналният дисбаланс е основната причина за задържането на вода и в предменструалния период.

Какво да направим: Обърнете внимание на храните, които консумирате, и отстранете или ограничете тези, които причиняват подуване и газове. От полза може да е консултацията със специалист, който да изготви индивидуален хранителен режим с цел подобряване на хормоналния баланс.

Проблемите със сърцето

Задържането на вода и подуването в областта на краката и корема може да е признак за сърдечно заболяване. Разбира се, преди да правите каквито и да било заключения, трябва да знаете, че сърдечната недостатъчност е съпроводена от редица други симптоми като замаяност, умора, учестен пулс, слабост и пристъпи на задух.

Какво да направим: При наличие на тези симптоми незабавно се обърнете към лекар. Отлагането на медицинската намеса увеличава риска от сърдечна недостатъчност.