Хидратацията е ключова за доброто здраве и въпреки че всички знаем това, много хора не приемат достатъчно течности и в частност вода. Около 60% от човешкото тяло се състои от вода. Тя съставлява 71% от повърхността на планетата. Може това, че е навсякъде и особено в нас, е една от причините да я пренебрегваме. А не трябва, защото:

1. Водата служи като смазка за ставите

Междуставният хрущял, както и хрущялът в дисковете между гръбначните прешлени съдържа около 80% вода. Продължителната дехидратация може да намали способността на ставите да абсорбират вода и оттам да предизвика болка.

2. Водата поддържа кожата здрава и красива

Заради дехидратацията кожата става по-податлива на дерматологични проблеми и старее преждевременно.  

3. Водата предпазва мозъка, гръбначния стълб и други чувствителни тъкани

Недостатъчната консумация на вода оказва негативно влияние върху структурата и функционирането на мозъка. Водата участва в синтеза на хормони и невротрансмитери. Дългосрочната дехидратация може да доведе до проблеми с нормалното протичане на мисловната дейност.  

4. Храносмилането зависи от нея

Червата имат нужда от вода, за да работят пълноценно. Дехидратацията води до стомашни проблеми, запек и прекалено високо съдържание на киселини в стомаха. Това, от своя страна, е предпоставка за по-сериозни проблеми, включително язва.

5. Водата подобрява представянето по време на тренировка

Някои учени твърдят, че пиенето на повече вода може да доведе до по-добри резултати по време на тренировка. Въпреки че са необходими още проучвания по темата, вече има научно обосновани данни, че дехидратацията намалява представянето при тренировки с продължителност над 30 минути. Затова винаги дръжте наблизо специалната бутилка за вода на Lenovo.

6. Помага ни да поддържаме здравословно тегло

Водата може да ни помогне да се отървем от излишните килограми, ако се консумира вместо подсладени сокове и газирани напитки. Изпиването на чаша вода преди ядене е добре познат метод за запълване на обема на стомаха и оттам ограничаване на количеството консумирана храна.

Стъклени чаши с вода и плодове

Колко вода трябва да пием на ден

Еднозначен отговор на този въпрос няма, тъй като количеството зависи от множество фактори – възраст, пол, физическа активност, потене, здравословно състояние, ръст, тегло и т.н. Има обаче съгласие за здравословното количество течности, които е препоръчително да бъдат приемани на ден.

За мъжете това са около 3,7 литра, а за жените – около 2,7 литра.  

Пресните плодове и зеленчуци (включително под формата на сокове и смутита) и неподсладените, негазираните и неалкохолните напитки също влизат в този обем.

Специалистите препоръчват консумацията на вода да бъде повишена, когато:

  • имате температура
  • времето е горещо
  • страдате от диария и/или повръщане
  • се потите много, например заради физическа активност.