Яйцата са приятна, вкусна и изключително полезна и силна храна. Последното се дължи на факта, че в тях се съдържат всички хранителни вещества, необходими за изграждането на нов организъм.

Едно кокоше яйце (около 50 г) се равнява по енергийна стойност на 150 г мляко, 40 г месо или литър силен бульон. Гъшите и патешките яйца са още по-силни.

Прясното яйце задържа жълтъка си цял и ясножълт, а белтъка – плътен и стегнат, след като го счупите. Ако яйцето е старо, белтъкът и жълтъкът се смесват. Само от външния вид обаче е трудно да прецените степента на свежест. По-старите поемат въздух през черупката. Това разширява въздушния им обем и така те стават по-леки. Яйце, което потъва на дъното на чаша, пълна с 10% физиологичен разтвор, е прясно. Въздушният джоб на едноседмично яйце се е разраснал и съответно то ще потъне, като по-големият край на яйцето ще сочи надолу. Ако яйцето остане на повърхността, това може да означава, че то е доста старо.

Рохките яйца са по-лесно смилаеми и се понасят добре даже от слаб стомах, докато твърдо сварените и пържените са по-тежки, но за сметка на това по-хранителни.

Най-простият метод за приготвяне на яйце е да го сварите с черупката. За да направите това, може внимателно да го пробиете с игла откъм по-широката му страна. Това позволява на въздуха да излезе и спомага за запазване целостта при варенето.

Времето за изчисляване на готовността на яйцето се отчита от момента на завиране на водата. Имайте предвид, че варенето не трябва да е твърде продължително, тъй като протеините в белтъка започват да отделят сероводород, който придава неприятна миризма на яйцата. След като се свалят от огъня, е препоръчително да се изплакнат със студена вода, защото това ги прави много по-лесни за белене.  

Варене на яйца в продължение на:

  • 4-5 минути – белтъкът е твърд само от външната страна, а жълтъкът все още е тъмен и рохкав;
  • 5-6 минути – белтъкът е твърд, а жълтъкът все още не е сварен напълно и във вътрешността си е рохкав;
  • 6-8 минути – белтъкът е твърд, жълтъкът остава мек само в средата, но не е рохкав;
  • 7-9 минути – белтъкът и жълтъкът са готови и сварени. В средата жълтъкът все още има кремообразна структура;
  • 10-12 минути – яйцето е твърдо сварено. Жълтъкът е бледожълт, загубил е яркостта си, изсъхнал е и се лепи по ножа при разрязване.

Лутеинът е веществото, което придава цвета на жълтъците и предпазва кръвоносните съдове от затлачване с плаки. Яйцата са отличен източник, както и портокаловият сок, морковите, тъмнозелените зеленчуци (спанак, целина, авокадо, зелен фасул, краставици, броколи, маруля).

А ето и

3 бързи и вкусни рецепти с яйца за всеки ден

от колекцията на Mate Kitchen:

Бъркани яйца със зелен лук – свежо, пролетно и става за 30 минути    

Рецепти с яйца: Бъркани яйца със зелен лук

Едно от първите ястия, които донасят аромата на пролетна храна вкъщи. Стават за бърз обяд или вечеря и единственото усилие, което трябва да вложите, е да изчистите зеления лук. Останалото е фасулска работа.

Яйца със сирене и кашкавал на фурна – леко ястие, което се готви само

Рецепти с яйца: Яйца със сирене и кашкавал на фурна

За тази рецепта не трябва да стоите над печката. Просто смесвате всички продукти, разбърквате и ги слагате да се пекат. Докато си вземете душ, вечерята ще е готова. Направете си само свежа салата и се отпуснете след дългия и изморителен ден.  

Омлет по селски – мнооого вкусно

Рецепти с яйца: Омлет по селски

Събираме в един тиган варени картофи, бекон, лук, чушки и яйца. Съчетанието от всички тях действа слюноотделящо. Ако сте правили картофена салата и са ви останали сварени картофи, вече имате апетитно решение за тях и след около половин час вече ще слагате покривка на масата.