Безпричинно напълняване! Борите се с него по всички установени правила – хапвате умерено, наблягате на плодовете, зеленчуците и фибрите. Спортувате усърдно. Но защо тези упорити 2-3 кг все така отказват да си идат!? Ще се изненадате, но причините за необяснимото напълняване често нямат нищо общо с храната.

Вижте дали някой от тези неподозирани врагове на тънката талия не ви саботира…

Сънят не е сред приоритетите ви

Ако редовно спите не повече от 4 часа на нощ, защото си носите работа вкъщи, купонясвате или пък висите в интернет, пречите на тялото си да изгаря мазнините по естествен път. Проучвания сочат, че липсата на достатъчно сън намалява капацитета на човешкия организъм да синтезира регулиращи апетита хормони. В резултат на това се чувствате гладни по-често, а метаболизмът ви е забавен. Можете да си помогнете, като се постараете да спите между 7 и 9 часа на нощ. Не ви се вярва? Експерименти с т.нар. сънна диета в САЩ показват, че ако една жена спи по 8 часа в денонощието 10 седмици подред, тя може да свали до 10 кг, без да се лишава от хапване и без да спортува допълнително.

Животът ви е луда въртележка

Ако сте под постоянен стрес, тялото ви произвежда специфичен хормон, наречен кортизол, който кара складираните в черния дроб и мускулите захари да се освободят в кръвообращението ви. Заради захарите инсулинът скача рязко, а неговата функция е да кара организма да пести енергия, като спира процеса на разграждане на мазнините. Тогава тялото ви няма друг избор, освен да ги запази под формата на тлъстини. За да излезете от този порочен кръг на напълняване, трябва да намерите релаксираща процедура, която работи за вас. Йога, медитация, дихателни упражнения, масаж или друг вид тихо и спокойно занимание ще регулира нивата на коварния кортизол.

Дори и да не живеете на скорост…

Не обръщате внимание на опаковките

Тук става дума за самите материали, от които са изработени опаковките. Прозрачното PVC фолио, с което много храни са увити, както и повечето пластмасови бутилки и кенове, са все фактори, които могат да забавят метаболизма. Пластмасовите опаковки съдържат химикали като доста коментирания бисфенол А (ВРА), които лесно се пренасят в храната и действат на хормоналния баланс точно като пестицидите. Как да се предпазите? Избягвайте да затопляте храни в микровълновата фурна в пластмасови съдове. Предпочитайте храни, които са опаковани в хартия, картон или станиол (когато това е възможно) и не употребявайте пластмасовите бутилки многократно. Давайте ги за рециклиране, след като изпиете оригиналното им съдържание.

Имате неподозирана хранителна алергия

Обриви и болки в стомаха – това са сигнали на непоносимост към дадена храна. Но знаехте ли, че „необяснимата“ склонност към напълняване може да е симптом на същото нещо? Алергичните реакции често са съпроводени с подуване, подпухване и сериозно задържане на вода в тъканите, така че си струва да разследвате към какви храни може да сте чувствителни. Експериментирайте, като изключите от менюто си „обичайните заподозрени“ – млечни продукти, ядки, яйца и глутен, и се наблюдавайте внимателно. Ако дънките ви внезапно са разширят – бинго!

Напълняване въпреки балансираното хранене

Месото в чинията ви е на стероиди

Много е възможно пържолата, която хапнахте на обяд, да е била не само силно доза протеин, но и нещо като хормонална инжекция. С месото поглъщате и всички хормони, с които животното е било стимулирано да наедрее и затлъстее по-бързо. Тези хормони имат същия ефект и върху хората – дебелите крави, прасета и пилета означават и дебели хора. За да намалите шансовете да „блъскате стероиди“ с вечерята си, опитайте се да купувате месо от местни дребни производители. Ако живеете в голям град, осведомете се кои месокомбинати и ферми отглеждат „свободни кокошки“ и говеда на свободна паша. И когато може, избирайте рибата.

Смятате, че био продуктите не си струват цената

Вярно е, че био плодовете и био зеленчуците са доста скъпи. Как ще реагирате обаче, ако ви кажем, че неорганичните ябълки и марули вероятно ви карат да пълнеете? Звучи невъзможно, но е факт – много от пестицидите, използвани за масово отглеждане на ядивни растения, остават непокътнати до чинията ви. Тези изкуствени вещества създават хаос сред хормоните ви. Те забавят метаболизма, затрудняват натрупването и задържането на мускулна маса, но същевременно ускоряват образуването на мастна тъкан. Ако не можете да си позволите изцяло органична храна, то поне знайте кои плодове и зеленчуци си заслужават инвестицията. Най-високи стойности на пестициди се съдържат в масово произведените праскови, ябълки, камби, целина, нектарини, ягоди, череши, круши, грозде, спанак, марули и картофи.

Газирано и отслабване не могат да бъдат в едно изречение

Признаваме – напитките light не съдържат калории и въпреки това са една от причините за спонтанното напълняване. Изследвания от двете страни на Атлантика нееднократно показват, че хората които пият газирани напитки без захар, са с по-висок риск от затлъстяване. Защо ли?

Една от теориите е, че тялото ви е свикнало да асоциира сладкия вкус с прилив на калории, които да преобразува в енергия. В случая с диетичната кола калориите обаче не идват и вие започвате инстинктивно да търсите начини да си ги доставите, като похапвате солидно в близките часове. Освен това започват да се трупат и научни данни, свързващи изкуствените подсладители със забавянето на метаболизма. Ако сте жадни, пийте вода. Ако ви се иска сладко, хапнете плод.