От 2021 г. в нашата страна влиза в сила общоевропейска забрана за 8 вида изделия за еднократна употреба, произведени от пластмаса. Всички те са свързани непосредствено с претендиращото за модерност домакинство и кухнята. Забраната засяга пластмасовите прибори за хранене, чиниите, сламките, бъркалките за напитки, пръчките за балони, клечките за уши, стиропорените съдове за храна и напитки. Защото иначе скучната статистика е шокираща – 79% от пластмасата в световен мащаб отива в океаните, 12% се изгаря и едва 9% се рециклира.

За някои хора забраната на изделията за еднократна употреба от пластмаса може да изглежда като крачка назад в развитието на света (макар че е крачка напред за нашата планета и живота на нашите деца и внуци на нея). Други вероятно се чудят как ще продължат да живеят без еднократните удобства от пластмаса. Трети със сигурност могат да предложат смислени, разумни и най-вече практични алтернативи. По-важна е обаче не само замяната на пластмасата с друг материал, а промяната в начина на мислене и

излизането от зоната „за еднократна употреба“

Като торбите за еднократна употреба, които, въпреки многобройните усилия, си остават масово използвани. Не са рядкост насмешливите погледи на почитатели на пластмасата, когато в магазина някой извади текстилна торба и прибере в нея покупките си. Казусът не е в 30-те стотинки, колкото струват торбичките за еднократна употреба. Ако ползването на пластмаса е демонстрация на финансово благополучие, значи сме се объркали много. В същото време, мрежите на нашите баби още са здрави, нали? И все още могат да поберат един хляб, три кофички кисело мляко, парче салам и бучка сирене.

Ако се чудите дали е възможен животът без малките еднократни торбички за насипни продукти в магазина, следващия път, когато отидете на пазар, се запитайте дали има смисъл да слагате бананите в такава. Същото важи и за краставицата, която след няколко часа ще направите на таратор. О, да, и връзката зелен лук, която ще накълцате на салата, ананаса и т.н. Често грабваме от тези торбички по инерция, без да се замислим, че за част от продуктите те изобщо не са ни нужни. 

Къмпингуването някога не беше свързано с

огромни количества пластмасов отпадък

Ползваха се нормални прибори и метални съдове, които след това се измиваха, и тогава по бреговете на реки и язовири и в горите не се валяха пластмасови чинийки и чашки. Пластмасата ни направи мързеливи, и то до степен не само да трупаме много боклук, но и да не се досещаме да го изхвърлим. За разделното сметосъбиране е излишно дори да повдигаме темата.

Сламките! Дори да не можете да пиете любимите си напитки без сламка, има по-здравословен вариант за природата от пластмасата и това е бамбукът. Бамбуковите сламки са подходящи и за топли, и за студени напитки, могат да се използват многократно и могат да се мият в съдомиялна машина. Ако нямате, измиването ставата с малка четчица с дълга дръжка и не отнема повече от няколко секунди. Ако се притеснявате, не, нямат вкус, който да променя вкуса на напитката. А ако се питате защо бамбук – просто това е едно от най-бързо растящите дървета на планетата.

И тук, преди да сме продължили, вероятно много от вас ще възкликнат, че нямат време да се занимават с глупости. Сериозно ли! Щом огромна компания с мултинационален бизнес като Lenovo може да вземе решение за промяна в посока

използването на по-малко пластмаса

и да го приложи успешно, значи и вие можете в своята скромна или не чак толкова скромна по размери кухня. Защото, както вече стана, е важна промяната в начина на мислене и излизането от зоната „за еднократна употреба“.

Опаковката често е пренебрегван елемент от жизнения цикъл на даден, защото на практика се изхвърля веднага. Измерена в маса и енергиен отпечатък обаче, тя е много сериозен фактор. В същото време е нещо, за което в компаниите работят цели отдели. Защото е азбучно правило, че опаковката продава.

Самозаключваща се картонена опаковка на Lenovo

Вътрешни анализи на Lenovo показали, че само за опаковането на устройствата от продуктовата линия ThinkPad годишно са необходими 54 т лента от пластмаса, или 19 481 м. Това стига да се покрие половината от дължината на Екватора. Цифрите се променят през 2018 г., когато инженерите на компанията създават картонена кутия, която се затваря и обезопасява само по силата на правилното сгъване. Така не се налага допълнително подсигуряване с пластмасова лента. Към днешната дата употребата на пластмасова лента е значително редуцирана.   

Инфографика: Sustainable packaging unpacked

Нещо повече, клиентите имат възможност да върнат обратно на Lenovo опаковката на своето устройство и тя да бъде използвана отново. По този начин се

намалява количеството на изхвърляните отпадъци

и всичко, което може да бъде ползвано повече от веднъж, се оползотворя ефективно.

Инфографика: Taking more than plastic out of the equasion

Полистиренът също участва в еко играта. Световният пазар на полистирен, който се използва за опаковане на битова електроника и е сред най-широко разпространените отпадъци в морската вода, се оценява на 42,7 млрд. долара за 2019 г. Очакванията са през 2023 г. да нарасне до 62,3 млрд. долара. Lenovo заменя успешно този материал с формована целулоза, влакна и полиетилен с ниска плътност (LDPE).

Затваряйте повече кутии с по-малко пластмаса, произвеждайте повече кутии от възобновими, устойчиви материали! Всички можем да помогнем за излизането от този порочен кръг, призовават от компанията.

Така че, следващия път, когато посегнете към каквото и да било за еднократна употреба от пластмаса, пребройте до 10 и се огледайте за алтернатива. Много често алтернативата е в самите нас.