Всяка домакиня трябва да разполага с набор от разядки в тетрадката си с рецепти. Те са най-добрият приятел на топлата питка (след шарената сол, разбира се). Те са вкусно решение за бърза и непретенциозна вечеря – с препечени филийки, маслини и каквото друго се намери в хладилника. Те са и спасение, когато на врата позвънят неочаквани гости или пък очаквани, но искате да им създадете усещане за уют и да споделите с тях своите най-любими вкусове. Е, ние ще споделим с вас част от нашите. С всяка от тях някой от членовете на усмихнатия ни екип има своя емоционална връзка и това всъщност ги прави толкова специални. Защото храната с история е по-вкусна от всичко.

Егейски джънджък - разядка с чорбаджийски чушки)

Егейски джънджък (разядка с мариновани чорбаджийски чушки)

Зад името егейски джънджък всъщност се крие комбинация от няколко прости продукта. Трябват ви цедено кисело мляко, чесън, копър и… мариновани чорбаджийски чушки. Да, точно така. В комбинация с останалите продукти чорбаджийските чушки са изцяло нова вселена. Това е чудесна, свежа и лека разядка на основата на кисело мляко, с която да си замезите, да потопите нарязани хрупкави зеленчуци, да намажете мек хляб или да гребнете с крекери. Приготвя се за десетина минути – напълно достатъчни, за да ви отведе с вкуса си до Турция и нейната великолепна кухня.

Разядка: Топеница от зрял боб

Топеница от зрял боб

Както подсказва името топеница, това е нещо, в което да потопите – питка, препечен хляб, крекери, нарязани хрупкави зеленчуци… Харесва ни, защото е ценна идея, която ни предлага още една, различна възможност за консумиране на зрял боб. Това е бърза рецепта, която се приготвя за по-малко от 20 минути. Трябват ви боб, един стрък зелен лук, чесън, няколко стръка свеж магданоз, задължително пресен, а не сух джоджен, лимонов сок, зехтин и червен пипер. Може да добавите и малко сусамов тахан, но наистина малко и само в случай че вкусът му ви харесва.

Разядки със сирене

Разядка: Шопски хайвер

Шопски хайвер

Всеки, който го е опитал, го е заобичал. Онова сирене с червения пипер, в което обаче има и нарязан на ситно лук и… масло. Ако сте достатъчно сръчни, размачкайте всичко с вилица. Невероятният вкус на хайвера се получава, когато от натиска на вилицата малките парченца лук пукнат и сокът им отиде в сиренето и маслото. Консистенцията на оригиналния шопски хайвер е по-скоро зърнеста. Когато го намажете на филийка или на питка, се виждат и малките парченца лук, и сиренето. По-лесният вариант е да го приготвите с блендера, но тогава вкусът малко се променя. Копърът и магданозът в рецептата са по желание.

Вкусна рецепта с остатъци: Мандраджийска разядка

Мандраджийска разядка

Името й е такова, защото в нея има сирене, извара и масло. Ключовата съставка обаче е друга – сминдух, който е и основната съставка на нашенската шарена сол. Харесваме тази рецепта, защото се прави с прости продукти, които обичайно се намират във всяка къща. Най-краткото описание за нейния вкус е “на българско”. Тя трябва да е гъста, за да може да се намаже на хляб или да се гребне с вилица.

Разядка със сирене, червени чушки и копър

Разядка със сирене, червени чушки и копър

Тази разядка е лека, свежа, кремообразна и с хрупкави парченца чушка. От четири обикновени продукта, които наистина се намират във всеки хладилник, ще забъркате истинско великолепие. И ще имате тайно кулинарно оръжие за спешни ситуации. Чушките непременно трябва да са червени заради тяхната сладост и вкуса, който дават. Копърът нека да е повече.