Казват, че есента е втора пролет, защото всяко листо е цвете. Истината е, че тя е несравнимо по-пъстра от пролетта. Жълто, червено, оранжево, кафяво, бледнеещо зелено – цветовете преливат един в друг, сякаш да ни компенсират за предстоящата монохромна зима. Същото важи и за вкусовете. Изобилни са до степен на невъзможност да им се насладим докрай.

Ние от Mate Kitchen няма как да останем безразлични към това пъстро настроение, затова решихме да го пренесем и на масата си. Не с красив букет цветя, а с красива чиния, събрала всички топлещи цветове на есента. Какъв по-подходящ начин от салатата. В нея можем да запазим и да представим зеленчуковите багри в целия им блясък.

Ще ви провокираме с

5 салати с цвят на есен

В салатата със спанак и портокал грее ранната есен, когато листата са все още зелени. Тук-там се прокрадват жълто-оранжевите багри, които идват от филенцата портокал, орехите и сварения нахут. А запеченото халуми… Това солено сирене, което идва от Кипър и се прави от козе и/или овче мляко, е великолепно, когато мине през огъня. Можете за го запечете до златисто в гореща фурна, на грил или да го запържите. Ще обогати салатата и с вкус, и с цвят.

Салата със спанак и портокал
Салата от цвекло, морков и ябълка
Салата от печени чушки и орехи върху краставица

За салатата от печени чушки и орехи върху краставица вземете и червени, и зелени, и шарени чушки, за да е пъстра чинията. С магданоза и ореховите ядки есента ще грейне пред вас с цялата си вкусна сладост. Защото какво е есента без аромата и сладостта на печените чушки. Чесънът придава завършеност на вкуса и се получава чудно ракиено мезе. А как върви с топла питка или препечен хляб – ммммм!

Салата от цвекло, морков и ябълка – оранжево, тъмночервено, бледокафяво от ябълката. Тази салата е изключително свежа, хрупкава и пълна с витамини. В същото време носи сгряващите цветове на есента. Ако поднесете зеленчуците подредени един до друг, ще можете да се насладите на този колорит и неминуемо ще се усмихнете. След това овкусете с каквото предпочитате – лимон, зехтин или пък гъст дресинг. Освен че е вкусна, е и засищаща. С плочка сирене и филийка хляб от нея може да си спретнете чудесна лека вечеря.

Тиква в салатата? Може!

Какво е есента без тиква? Но не в тиквеник, а в салата с цвекло и сирене, и прясна мента за цвят, и тиквени семки за хрупкавост. И великолепен дресинг, който да обедини всички вкусове. Можете да се насладите на вкусната салата с тиква с чаша студено бяло вино. Факт е, че е по-женска. Не става за ракиено мезе, но пък за сметка на това върви чудесно с разговор с любима приятелка.

Салата с червено цвекло и тиква

Жълто и червено се преплитат по неповторимо вкусен начин в салатата от картофи и сушени чушки. Това е рецепта от овехтелите бабини тетрадки, с която да разнообразите менюто си и да опитате нови комбинации. Чушките са сладникавият елемент, чесънът придава острота, която обаче е изключително приятна. Може да поднесете салатата и като гарнитура към печено месо или пък да я превърнете в чудесна лека, но пък засищаща вечеря.

Избора как да си я хапнете – не само нея, но и останалите салати, оставяме на вас. Ние само ще ви пожелаем добър апетит.

А ако искате още есенно греещи салати, колекцията ни е достатъчно богата и със сигурност ще намерите още вдъхновяващи рецепти.