Болката в шията е често срещано оплакване в днешното ежедневие на човека. Мускулите в тази част на тялото могат да бъдат напрегнати от неправилната стойка, която заемате, независимо дали главата ви е надвесена над компютъра, или е надвиснала над бюрото. Остеоартритът също е честа причина за болка във врата.

Този дискомфорт рядко може да бъде симптом на по-сериозен проблем. Все пак потърсете медицинска помощ, ако болката в шията ви е придружена от изтръпване и загуба на сила в ръцете, ако имате стрелкаща болка в рамото или надолу в ръката.

Симптоми

  • Болка, която често се влошава, като държите главата си на едно място за дълги периоди от време като например при шофиране или работа пред компютър
  • Мускулно стягане и спазми
  • Намалена способност за движение на главата
  •  Главоболие

Кога да потърсите лекар

Повечето болки във врата се подобряват постепенно с домашното лечение. Потърсете незабавна помощ, ако силната болка във врата е резултат от нараняване като например автомобилна катастрофа, инцидент при гмуркане или падане.

Свържете се с лекар, ако болката във врата:

  • Силна режеща болка
  • Продължава няколко дни без облекчение
  • Разпространява се надолу по ръцете или краката
  • Придружава се от главоболие, изтръпване, слабост или мравучкане

Причини

Шийният дял на гръбнака е доста подвижен и поддържа тежестта на главата, така че може да бъде уязвим към наранявания и състояния, които причиняват болка и ограничават движението. Причините за болка във врата включват:

Мускулни напрежения. Претоварването, причинено от прекалено много часове, свити пред компютъра или смартфона, често предизвиква мускулни напрежения. Дори дребни неща като четене в леглото или скърцане със зъби могат да напрягат мускулите на шията.

Износени стави. Подобно на останалите стави в тялото, ставите на шията са склонни да се износват с възрастта. Остеоартритът причинява дегенерация на хрущялите между малките ставички на прешлените. Тогава тялото образува костни шипове, които влияят върху движението на ставите и причиняват болка.

Компресия на нерва. Херния на дисковете или костни шипове в прешлените на шията могат да притискат нервните коренчета, разклоняващи се от гръбначния мозък.

Наранявания. Автомобилни катастрофи или някакъв сблъсък отзад предизвикат камшичен удар, при  който се нараняват меките тъкани в шията.

Заболявания. Някои заболявания, като ревматоиден артрит, менингит или рак, могат да причинят болка във врата.

Превенция

Повечето болки във врата са свързани с лоша стойка в съчетание с дегенеративни промени, свързани с възрастта. За да предотвратите болката във врата, дръжте главата си центрирана върху гръбнака. Някои прости промени в ежедневието ви могат да помогнат.

Помислете за:

Правилна стойка. Когато стоите и седите, бъдете сигурни, че раменете ви са в права линия над бедрата, а ушите директно над раменете.

Правете чести почивки. Ако пътувате на дълги разстояния или работите дълги часове пред компютъра, станете, движете се и опънете врата и раменете.

Настройте бюрото, стола и компютъра, така че мониторът да е на нивото на очите. Коленете трябва да са малко по-ниски от бедрата. Използвайте подлакътниците на вашия стол.

Избягвайте да държите телефона между ухото и рамото, когато говорите. Използвайте слушалки или високоговорител вместо това.

Избягвайте да носите тежки чанти с презрамки през рамо. Теглото може да напряга врата.

Спете в добра позиция. Главата и шията трябва да са подравнени с тялото. Използвайте малка възглавница под врата.