Хранителният режим на децата, страдащи от диабет, се основава на препоръките за здравословно хранене в детската възраст. Изключително важно е родителите да могат да изчисляват въглехидратното съдържание и гликемичния индекс на храната, за да прилагат съответно количество инсулин. Това осигурява добър кръвнозахарен контрол и правилен растеж и развитие на детето.

Как се оценява въглехидратното съдържание на храната

Оценката на въглехидратното съдържание има значение за инсулинолечението и поддържането на нормални стойности на кръвната глюкоза. Детето и семейството му трябва да разберат основни понятия като хлебна единица и гликемичен индекс, защото с диагнозата те стават неизменна част от техния живот.

Хлебната единица оценява директно въглехидратното съдържание на продукта (1 хлебна единица = 12 г глюкоза), като различните храни са приравнени по въглехидратно съдържание към филийка хляб.

Гликемичният индекс е стойност, която показва степента, с която конкретната храна покачва кръвната захар след консумирането й. Храни с нисък гликемичен индекс са пълнозърнестият хляб, несладките плодове, макаронените изделия и млечните продукти.

Познаването на тези два термина от родителите дава възможност за спазване на хранителния режим на детето, включването на разнообрани храни в него, смяна на един хранителен продукт с друг и най-важното – правилна преценка и изчисляване на дозата на инсулина.       

Основни препоръки за хранене на дете с диабет

Общият калориен внос се получава от трите основни хранителни източника – въглехидрати, мазнини и белтъци. Тяхното количество в дневния хранителен прием зависи от възрастта на детето.

Въглехидрати – съставляват 50-55 % от общия калориен внос

Препоръчително е да се подбират храни с нисък гликемичен индекс – боб, грах, леща, плодове и зеленчуци, нискомаслени млека. Позволен е прием на продукти със захароза, но в силно ограничено количество. По изключение трябва да бъде и приемът на газирани напитки със захар, защото могат значително да повишат нивото на кръвната захар и наддаването на тегло. Много подходящи са обаче при хипогликемия за бързо покачване на нивото на глюкоза и излизане от опасното състояние.

Мазнини – съставляват 25-30 % от общия калориен внос

Основна цел на хранителния режим е да намали приема на наситени и трансмастните киселини. Тяхното количество се ограничава до 10% от хранителния внос. Наситените мастни киселини се откриват най-вече в мазни меса и пълномаслени млека. Трансмастните киселини се образуват при обработката на растителните масла и се съдържат в маргарини, мазнини за готвене и пържене, бисквити и сладки.

Необходимо е при приготвянето на дневното меню да се подбират продукти, съдържащи мононенаситени киселини и омега-3 мастни киселини – риба и морски продукти, зехтин, орехи, маслини, краве масло и др.

Белтъци – съставляват 15-20 % от общия хранителен внос

Приемът на достатъчно количество белтъци за съответната възраст е от значение по отношение на правилния растеж и развитие на детето. Белтъци могат да се набавят от растителни и животински източници. За всички деца с диабет са подходящи риба и нетлъсто месо. Появата на диабетна нефропатия (едно от усложненията на диабета), установявана с микроалбумин в урината, налага намаляване на белтъчния внос с храната.

Други хранителни вещества

Фибрите са полезни за чревната перисталтика и липидния контрол. Набавят се от плодове, зеленчуци, боб и тестени изделия. При деца над 2-годишна възраст дневното им количество се изчислява по формулата: възрастта (в години) + 5 = грама фибри.

Децата с диабет се нуждаят от същите количества витамини иминерали като здравите деца. Препоръчва се ограничаване на готварската сол. За целта трябва да се има предвид, че голяма част от готовите храни в търговската мрежа са предварително обработени с натриев хлорид.

За детето с диабет е добре да пие повече вода. Някои диетични продукти с ниско съдържание на захар са подсладени със захарин, аспартам, цикламати. Те нямат калориен ефект и не изискват допълнително приложение на инсулин. Популярно е използването на естествен подсладител, получен от растението стевия. Ефектът му върху кръвната захар е незначителен.