Ще чуете различни мнения за испанската паеля – от крайна кулинарна еуфория до пълно разочарование. Ние от Mate Kitchen я обожаваме, особено тази с морски дарове – шафранено жълта, щедро поръсена със свеж магданоз и с повече лимонов сок отгоре. Така, както сме я хапвали в Испания. Зрънцата ориз са сочни, истински малки бомбички, пълни с вкус и в същото време се ронят едно по едно, без да се слепват. Това е нейната запазена марка и ако сте опитвали паеля с различна текстура, разочарованието ви е напълно обяснимо.

В името на добрата храна обаче ви молим да й дадете втори шанс, защото ние знаем тайната и ще я споделим с вас.

Разстоянието от вълшебната до посредствената паеля е едно перлено зрънце ориз. Бяло, обло, с размер не повече от 5-6 мм. Наглед е като най-обикновен ориз, но в Испания го наричат

„краля на паелята“ или „перлата на испанската кухня“

Това е оризът от сорта Бомба.

Ако си позволим да пренесем юридическата терминология в кулинарията, за паелята оризът Бомба е conditio sine qua non („условие, без което не може“ или „необходимо и достатъчно условие“). Защото тези малки перлички имат удивителното свойство да поемат и задържат до три пъти повече течност от собствения си обем. Те се раздуват на широчина като акордеон, без обаче да се пукнат. Зрънцата нито се разкашкват, нито се слепват. В резултат на това готовата паеля е сочна, без да е кремообразна като италианското ризото. Можете да вземете всяко отделно зрънце ориз в нея и когато го сдъвчете, да усетите цялата палитра от вкусове и ухания на богатия бульон, в който се е варило. Консистенцията му е съвършено еднородна, което значи, че няма да усетите по-твърди и по-меки места в него.

Благодарение на ориза Бомба домашно приготвената паеля и тази, която ще ви поднесат в ресторант, са еднакво безупречни и могат да се опишат като уникално кулинарно изживяване.  

И докато всяка испанска домакиня не допуска дори като теоретична възможност замяната му с друг сорт, Бомба всъщност не е масово познат по света. Съвсем доскоро трудно можеше да се намери извън границите на Испания. Това е и причината много хора да са песимистично настроени към това иначе толкова вкусно ястие. То просто не им е било приготвено с правилния ориз.

Бомба е древен и рядък сорт

Смята се, че произхожда от Индия и е достигнал до Пиренейския полуостров по търговските пътища на Близкия Изток. Отглеждането му е откровено трудно. Изисква много слънце и точно определени почвено-климатични характеристики. Узрява бавно, нуждае се от допълнителни интензивни грижи и въпреки това дава малък добив. Всички тези специфични условия могат да бъдат удовлетворени във високите части на Източна Испания, специално в област Валенсия, откъдето всъщност и произхожда паелята. Това на практика го превръща в локален сорт, затова и не е рядкост да чуете да го наричат валенсиански ориз. Скромният добив, за жалост, не позволява да се посрещне едно по-широко търсене, особено извън пределите на Испания.

колаж от две снимки на паеля с морски дар

Как тогава човек да се наслади на истинска паеля, особено сега, когато COVID ограниченията сериозно възпрепятстват кулинарния и не само туризъм!

Харесва ни да сме добрите вестоносци и с удоволствие ще ви подскажем, че в България вече може да се намери оригинален испански ориз Бомба за паеля на „Крина“. Има го в големите магазини, на щанда на „Крина“, а можете да си го поръчате и през онлайн магазина на „Крина“. Ние сме винаги насреща с подходящите, точни и изпробвани рецепти.

Между другото, с ориз Бомба можете да приготвите не само паеля, а и много други ястия. Поканете Средиземноморието на трапезата си. Ползвайте го в традиционни български ястия с ориз и спрете да се тревожите дали зрънцата ще останат цели. Направете с него и любимото мляко с ориз, но предвидете повече мляко, защото той е жаден. После ще споделите резултата, но от сега сме убедени, че ще е зашеметяващ.

* Статията е създадена за Krina.