В кулинарията от векове се използват различни алкохолни напитки. Особено популярни са рецептите с вино. Напитката на боговете може да бъде приета за най-древната на нашата планета.

Има няколко основни правила, за да се получи вкусно ястие.

Правилният избор на виното

В кулинарията можете да използвате сравнително евтини вина, както и останало ви количество вино от поредния купон. Напитката е натурална и ароматна, което има значение за вкуса на гозбите.

За да мариновате месото, използвайте по-евтини вина, но за добавяне в желе или в десерт, можете да предпочетете по-изискана напитка с добре изразен аромат.

Червените вина обикновено се сервират с месо. Колкото по-тежко е месото, толкова по-тръпчиво трябва да е виното. Белите вина пък са подходящи за риба и ястия от птици.

Същите правила важат и за готвенето.

Червените вина се използват за приготвянето на ястия от месо, белите – за рибните ястия, а сладките –  за десертите. Силните като вкус и аромат вина се слагат по малко в супите, при готвенето на говеждо или сосове.

Сухите бели вина се добавят към сосовете от сметана и сирене, съчетават се с риба, морски дарове, домашни птици, по-рядко с телешко и свинско месо.

Интересен вкус придобиват зеленчуците, приготвени с бяло вино. Бялото вино и розето си подхожда с ястията от яйца.

А ароматните сладки вина вървят добре с плодови и кремообразни десерти.

Не е обичайно да се добавя вино към шоколадови десерти – яркият аромат на какао убива лекия мирис на вино. За шоколадовите десерти е по-подходящ силния ароматен алкохол – например, коняк, ром.

Малки тайни за голяма полза

И така – как да използвате виното при готвене? Можете да задушите с него месото или да го добавите в процеса на готвене.

Високото съдържание на киселини прави виното отлична основа за маринати. Киселините и алкохолът правят месото по-крехко и вкусно, и съкращават времето за готвене.

По-жилавото месо, особено ако е от дивеч, може да се маринова във вино през цялата нощ. Около двадесет минути са достатъчни за рибата. За да приготвите маринатата, добавете сол, черен пипер и други подправки към виното, което трябва да бъде със стайна температура.


На основата на виното се получават много вкусни и оригинални сосове.

Най-простото е да изсипете малко вино в тиган, в който е било печено месото, да добавите сол и подправки и да оставите да заври. Виното, смесено със сос от приготвянето на месото, ще загуби своята сила и ще придобие богат, наситен вкус. Той ще бъде добро допълнение към пържолите. За да сгъстите такъв сос, можете да добавите малко брашно или нишесте. Охладете соса в чаша, смесете с брашното внимателно, за да не стане на бучки, и след това добавете към останалата част от соса. Бъркайте, докато кипне.

За да приготвите рибния сос, виното се налива в тигана след запържването на рибата, остава се да ври докато намали наполовина обема си, след това се добавя сметана.

Готвенето на супи с вино също си има своите особености.

Виното е много подходящо за супите, в които има сирене. Ако готвите супа от кореноплодни, добавете го в края на приготвянето, защото иначе зеленчуците стават твърди.

Ароматното вино облагородява и най-простия десерт.

Най-лесно е да приготвите със сладко вино пресни плодове или плодове с пудра захар. Отнема само няколко минутки. Повече време ще ви трябва да направите смокини с червено вино и мед. Смокините се сваряват добре с малко захар, след това виното се сварява, добавя се малко мед и с готовия сос се поливат плодовете.

Плодовото желе или мусът са идеални с малко сладко вино – за разкош.

В сладкишите рядко се слага от напитката на бог Дионисий. Обикновено с ром могат да се натопят бисквитите, да се добави към готовите торти.

Що се отнася до количеството, при готвенето с вино всвоите ажи принципът на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Или – толкова по-добре. По правило две супени лъжици са идеални за супата, една супена лъжица стига за порция сос, а около половин чаша трябва да ви свърши работа, за да задушите килограм месо.

А ако ви остане вино и не знаете какво да правите с него, сложете го във формички с лед и го замразете. То няма да загуби вкуса и качествата си. След това можете да го използвате във всеки един момент – за супата, маринатата, ястието.