Хипократ е бил фен на антибактериалните му свойства. Получава се след ферментация на пресни ябълки, а основната му съставка е оцетената киселина. Съдържа още пектин, ферменти и малко минерали. За какво помага?

Оцетената киселина предотвратява размножаването и убива болестотворните бактерии. Лекарите го препоръчват при кандидоза и други подобни проблеми. Гаргарата с вода и оцет може да облекчи симптомите на болното гърло.

Киселините се свързват с токсините, намиращи се в организма, стимулирайки работата на черния дроб. Това допринася за една естествена детоксикация.

Изследвания доказват, че употребата на ябълков оцет преди хранене, намалява количеството приета храна и води до намаляване на теглото.

Често проблемите с храносмилането се появяват заради липсата на достатъчно стомашни сокове. Ябълковият оцет е едно от най-простичките средства, с чиято помощ можете да увеличите киселинността и да помогнете на стомаха да преработи обяда.

Ябълковият оцет намалява нивото на лошия холестерин и понижава кръвното налягане. Достатъчно е редовно да хапвате салата, подправена с оцет.

Две изследвания потвърждават, че употребата на ябълков оцет в храната коригира значително нивата на кръвната захар и производството на инсулин. Според едно от изследванията, приемът на две чаени лъжички оцет, разтворени в чаша вода, преди сън, понижават нивото на кръвната захар при събуждане сутрин със 6%.

Използва се като натурално средство за измиване. С разтвор от вода и оцет можете да измиете кухненския плот, да изплакнете мръсните съдове, да измиете плодове и зеленчуци. Няколко изследвания показват, че оцетът е ефикасен при отстраняване на опасни бактерии като E. coli и салмонела. За пода и плотовете използвайте разтвор с вода в съотношение 1:2.

Внимание! Пазете от попадане в очите, не го приемайте вътрешно в чист, неразтворен с вода вид. Оптималната концентрация е 1-2 суп. л. на чаша вода.