Какъв ще е първият ви избор, ако трябва да приготвите нещо вкусно, но бързо и без много усилия? И най-важното – децата да го харесат и да останат доволни! Кренвирши, нали.

Във фурната или на тиган, с пържени картофки, с любим сос и голяма купа салата – хапването е готово за нула време!

Един от най-популярните и разпространени месни деликатеси, те са предпочитаното решение заради своята универсалност и лесна употреба. Именно заради това са прескочили границите на своята родина и са си спечелили място в кулинарните традиции на много страни по света, включително и България.

Да, факт е, че около тях често се завихря полемика. Факт е и обаче, че тя често и твърде едностранчиво обобщава и поставя грешен акцент – върху думата, а не върху съдържанието.

Безкомпромисно качество

Кренвиршът всъщност е българският роднина на германския вурст. В този смисъл той е наследник на стар и голям кулинарен род, който се е разпрострял по целия свят. По своята същност той представлява много фино смляно телешко, свинско или птиче месо, което е подправено и преминало през леко опушване. Оттам всъщност идват отличителният му вкус и аромат.

Забавни идеи за деткси закуски с кренвирши КЕН

Възрастните го обичат, но децата просто го обожават, защото има мек и сочен вкус, защото е лесен за дъвчене и леко подправен. Това го прави приятен за консумация и „безопасен“ за вкусовите им рецептори.

Кренвиршите могат да бъдат част от балансираното детско меню, когато са избрани внимателно и комбинирани с други здравословни храни. Те са бърз и лесен източник на важни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали. Можете да ги похапвате веднага или да приготвите различни ястия с тях. Винаги ще са точно такива, каквито ги обичате. И каквито децата ги обичат. Вкусно, а!

Тук, разбира се, идва и ролята на родителя – да подбере качествени колбаси с високо съдържание на месо, без изкуствени оцветители, без алергени и без ГМО.

Как да се ориентирате в написаното на етикетите? Ако не сте специалист и нямате време да проверите всяка съставка в интернет, има едно лесно правило към което може да се придържате – колкото по-кратък е съставът, толкова по-добре.

Вкусно, лесно, забавно

С кренвирш се приготвя една от най-популярните закуски в света – хотдогът. Питка бял хляб, топъл кренвирш, сос или салата по избор и магията се случва с минимум усилия. В България си имаме своя версия – кренвиршката, която не му отстъпва по нищо, а пък ако е домашна, още по-добре. Популярният колбас често спасява вечерята в комбинация с кашкавал запечен във фурната или просто жарнат на грил тиган и поднесен със свежа салата. Но това е само за загрявка.

С кренвирши могат да се направят всевъзможни вкуснотии, които не само са подходящи за деца, но могат и да бъдат приготвени с помощта на децата. Мини пици, кренвирши в бутер тесто, топли и студени сандвичи, шишчета, забавни формички от кренвирши, сирене и яйца, любимите гювечета и спагети…

Апетитни са, никой не може да го отрече, но освен това внасят и разнообразие в менюто. Те могат да се консумират по различни начини, без да станат скучни.

Колаж от две изображения със забавни рецепти с кренвирши КЕН

Децата ги обичат заради вкуса и аромата им, който никой друг колбас не може да повтори, но също и защото са лесни за хапване и с тях храненето е по-забавно и приятно. Неслучайно са чест избор при подготовката на рождени дни, пикници и различни тържества.

Да не забравяме, че с тях хлапетата правят и първите си самостоятелни крачки в кулинарията!


* Създадено за КЕН