Зимата си отива, всички сме нетърпеливи кулинарният ни свят отново да се изпълни с вкусовете и ароматите на пролетта и ако има нещо, което ще ни липсва, това е огненооранжевата тиква. Веднъж открили колко много вкусни сладки и солени възможности притежава, трудно се разделяме с нея. Иска ни се да имаме възможност да се наслаждаваме на вкуса й по-дълго, поне колкото на ябълките, които вече си ги имаме целогодишно.

На пазара все още може да се намери тиква. По-рядко и не в такова изобилие от сортове, но все пак има. Затова докато все още не си е отишла съвсем, не пропускайте да си подарите сладка наслада с нея.

Този сезон ви изненадахме с доста тиквени рецепти и съвсем не е изключено някои от тях да са ви убягнали. Затова ви предлагаме да си забъркате тези

3 великолепни сладкиша с тиква

и така да я изпратите подобаващо до октомври, когато отново ще можем да творим в оранжево.

Баница с тиква и ябълки, снимана отгоре
Овесени палачинки с тиква в правоъгълна тясна чиния, снимани отгоре
Две квадратни парчета сладкиш с тиква и грис в бяла чиния, снимани отдясно

Баница с тиква и ябълки

Щедро поръсена с пудра захар, поднесена в красива десертна чинийка с малка виличка и може би топка сладолед или бита сметана за разкош! Чаша ароматен билков чай ще й подхожда най-добре. Ще излъжете, ако кажете, че не звучи примамливо. Съботно-неделно, лежерно, бавно, без напрежение. До прозореца, за да си откраднете от все още плахата светлина и да се отдадете на сладко блаженство.

Овесени палачинки с тиква

Цветът им е примамливо стоплящ, ухаят великолепно не само заради тиквата, но и заради кленовия сироп и кафявата захар в тях. Този път ще ви изненадаме – не канелата е звездата сред ароматите. Има, но е малко, по-скоро като акцент. Вместо това добавихме в сместа джинджифил на прах и индийско орехче. В кухнята ви ще се настани екзотично настроение, особено ако (си) ги поднесете с чаша чай. Само внимавайте с количеството джинджифил, за да не ги подлютите.

Сладкиш от тиква с грис

Много приятен, лек и съвсем не сладък десерт с тиква, ябълки и грис, чийто цвят ще освети масата ви и ще ви накара да се усмихнете широко. Сварена тиква, сочни и сладки ябълки, орехи, масло, канела – няма как де не е вкусно. Захарта в него е наистина малко, защото разчитаме на сладостта на тиквата и ябълките. Ако смятате, че има нужда от допълнително подслаждане, може да го поръсите с пудра захар, преди да го поднесете. Или пък да добавите стафиди или други сушени плодове по ваш вкус в тестото.

Да ви е сладко!