Мммммм… масло! Вълшебството, което превръща обикновеното ястие в перфектно и събира цялото семейство около масата. Толкова вкусно, толкова обожавано не само от френските, а от всички добри готвачи и толкова незаслужено хулено от ежедневните кулинарни лаици, които маскират незнанието си с претенцията за модерност.

“С масло всичко е по-вкусно“, често казвала Джулия Чайлд и разпалено защитавала неговото място в кулинарията. Напук на вихрещите се още тогава мнения, че от маслото се пълнее, които съвременната наука успешно опроверга. От масло не се пълнее, тъкмо напротив. В него има безценни хранителни вещества, мазнини и витамини, които се грижат за доброто ни здраве. Когато се употребява качествено масло в умерено количество, това всъщност допринася за регулирането на теглото и за поддържането му в здравословни граници.

Няколко научни факта за ползите от маслото

Маслото е естествен източник на мазнини и има висока хранителна стойност. Нещо повече, то е една от супер храните! Съдържа мастни киселини с къса и средна верига, които се усвояват по-добре от организма, с участието на по-малко енергия и ензими и без излишно натоварване на черния дроб и жлъчката. Освен това изпълняват изключително важна роля за здравето на червата, от които, както знаем, зависи здравето на цялото тяло. Нещо повече, те стимулират изгарянето на мазнини и не се натрупват в мастните тъкани.

Късоверижната мастна киселина бутират например противодейства на възпалителните процеси и предотвратява сърдечно-съдовите заболявания. Лауриновата киселина пък има антимикробни, антивирусни и противогъбични свойства, помага на организма да се бори с инфекциите и поддържа добрия метаболизъм.  

Маслото е богато на витамин А, D, E и K, които са безценни за нашето здраве. В него има и големи количества калций, фосфор и калий.

колаж от 3 снимки: филия с масло, цитрусов плод и чаша за кафе, филия с парченце краве масло във формата на сърце и парче краве масло в порцеланова чиния

Как да изберем правилното масло

На щанда в магазина ще намерите различни видове масло, в различни опаковки и от различни производители. За жалост, въпреки законовата регулация по отношение на производството и качествения контрол, част от тях в никакъв случай не могат да се нарекат масло.

Как сред всички да изберете истинското? Предлагаме ви няколко изпитани в нашата кухня трика.

Процентът масленост е важенкачественото масло се произвежда от пълномаслено мляко или сметана и съдържанието на мазнина в него е минимум 80%.

В състава на нискокачествените продукти с претенция за масло има хидрогенирани растителни масла, които са източник на вредните трансмазнини. Освен това те променят структурата и консистенцията на маслото и то е меко и лесно за размазване дори веднага след като го извадите от хладилника. Стойте далеч от тях!

Най-доброто масло се произвежда от мляко или сметана на хранени с трева и сено крави. То е по-богато на витамин К2 и омега-3 мастни киселини – хранителните вещества, които се грижат за здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Млякото на тези крави е богато и на витамин А и Е, йод, селен и бета-каротин. То съдържа мощни антиоксиданти и подкрепя работата на щитовидната жлеза, поддържа метаболизма на протеините, подсилва имунитета и се грижи за зрението и здравето на кожата. 

Когато застенете пред щанда с масло, можете да се ориентирате и по цвета. Колкото по-жълто е маслото, толкова по-качествено и полезно е то. Жълтият цвят се дължи на наличието на естествения пигмент каротин, който е от първостепенна важност за здравето. Ако в маслото има хидрогенирани мазнини, ще забележите места с различен цвят, които се отличават видимо.  

Твърдостта – качественото масло е твърдо, когато излезе от хладилника и не се размазва. Можете да отрежете тънки, почти прозрачни филийки от него, но трябва да изчакате няколко минути, преди да можете да ги намажете на хляб.

Накрая, но не на последно място – ароматът. Истинското масло има специфичен аромат, в който няма да доловите нищо изкуствено или привнесено.

President – нежно и свежо, всичко е във вкуса

За да си доставиш удоволствие, не ти трябва много, само най-доброто! Ние от Mate Kitchen споделяме философията, с която маслото President влиза в кухнята всеки ден. Върху препечена филийка с шарена сол, във ванилови маслени сладки, в кадифеното картофено пюре, в любимата на цялото семейство баница. В по-засуканите ястия и десерти, които приготвяме за гости или за специален повод. Ароматът на масло е аромат на домашен уют и споделеност.

С него правилният избор винаги е лесен, защото се произвежда от най-добрите френски сметани. В него няма добавки и е само пастьоризирано, за да се гарантира доброто му съхранение при оптимално запазване на полезните му качества. Опаковката е специално проектирана да поддържа свежестта и онзи безценен аромат на масло. И можем да го ползваме и за готвене, и да го намажем върху хрупкава франзела за разкошен сандвич, и за любимото бисквитено руло с маслен крем, което баба правеше.

Перфектно!

* Статията е създадена за President.