Ш като Коледа, К като шоколад! Не, не е игра на думи, съвсем истинско е.

Коледа е най-шоколадовото време от годината. Протяжните празнични зимни дни имат нужда от тази гъста и наситена сладост – да овкуси последните от отиващите си поредни 365, за да помним само доброто, положителното и красивото. По Коледа за шоколада не пазим специално място на трапезата, защото той е навсякъде. Стои небрежно на масата до купата с плодовете и ядките, усмихва се подканващо от кухненския плот, някак си се озовава на нощното шкафче, очаква ни до машината с кафе, за да омекоти дори тази приятна и често спасителна по друго време на годината горчивина.

Шоколадът няма нужда от повод, защото той самият е повод да се отпуснем, да се усмихнем, да споделим, да загърбим вече отминалото, да посрещнем с отворени ръце това, което предстои, но най-вече да бъдем заедно и да ни е топло. Нали Коледа е именно това и на Коледа всички пътища водят към вкъщи.  

Интересно е, че имаме различна шоколадова асоциация за всеки от близките си хора. С мама можем да си отрежем от още топлия кекс, с любимия да си поднесем едно суфле с две лъжички, с децата да се оплескаме до лактите с медено тесто, глазура или шоколадов ганаш за домашни бонбони, които после ще хапнем с татко на по чаша чай. С онези, които виждаме по-рядко, можем да сме изискано разточителни с голямо парче брауни, подсилено с гъсто кафе или нещо сладко и алкохолно.

https://vimeo.com/653788899

Ако все още не сте открили точната сладка асоциация, ние ще ви помогнем с

5 любими рецепти с шоколад

Намигаме ви, че може да си ги приготвяте не само по Коледа.

колаж три снимки брауни суфле трюфели

Шоколадово брауни с лешници

Великолепно плътно и сочно, с лешникови нотки и поднесено с чаша студено прясно мляко. Взимате си го с ръка и отхапвате, като внимавате да не изгубите нито една трошичка от него. Не защото ще изцапате, а защото всяка трошичка е вълшебна. Следобедите през празничния сезон няма как да бъдат по-мързеливо шоколадови и сладки.

Вероятно сте чували как брауни се прави изключително трудно и не всеки може да се справи с това. Всъщност, не е точно така и нашата рецепта ще ви убеди в обратното. Да, факт е, че има тънкости, но това в никакъв случай не го прави невъзможно за приготвяне в домашни условия.

Шоколадово суфле

Ако обяснението в любов има кулинарно измерение, това е шоколадовото суфле. Защо ли? Защото деликатното шоколадово суфле е десерт, който изисква специално внимание и обгрижване. Да се забърка тестото, съвсем не е трудно. Трябва да се спазват грамажът на продуктите, точните пропорции и стъпките за приготвяне. Тънкостта е в печенето. Само минутка повече може да превърне суфлето в шоколадово кексче, а не това е целта. Нужно е вътрешността да е течна. В случай че търсите по-различен начин да покажете на любимите си хора колко са ценни за вас, направете им суфле.

Шоколадови трюфели

За да си направите шоколадови трюфели в домашни условия, не ви трябва специално оборудване. Една касерола, една купа и бъркалка е всичко, от което имате нужда. По-важни са съставките и най-вече шоколадът. А това, в което целият ни екип може да ви увери, е, че са феноменални. По-хубавото обаче е, че са много лесни за приготвяне. Ако и вие сте сред ценителите на шоколадовите изкушения, рецептата определено ще ви хареса.

Имаме и две предложения за начинаещите сладкари

колаж от две снимки с шоколадови десерти - грис и пай

Шоколадов десерт с грис

Пшеничният грис е наистина обикновен продукт, който, ако бъде приготвен правилно, ще ви изненада много приятно. Такава беше и целта ни, когато направихме този сладкиш. Няма да преувеличим обаче, ако го наречем дори торта. Ако изберете нашия начин на поднасяне, той изглежда точно така. Семпъл, елегантен, наситено шоколадов и хрупкаво бадемов. Какво повече може да иска човек от парче шоколадов десерт.

Бутер пай с течен шоколад

Едва ли може да има по-лесна рецепта за десерт от този бутер пай с течен шоколад. Нужно е единствено да сте по-сръчни, за да навиете лентите от тесто. И да стоите близо до печката, за да не го препечете. Ние пък ще ви помогнем, като ви издадем нашата тайна за неговото поднасяне. По-вкусен е, когато е леко топъл. Тогава бутер тестото не се рони и е приятно меко, а шоколадът е кремообразен. Ако искате да впечатлите с него, направете го малко преди да го поднесете. И го “заскрежете” с пудра захар.

* Статията е създадена за Nutella.