За повечето готвещи хора големият въпрос е какви подправки да ползват, за да стане храната още по-апетитна и да подчертаят вкуса на различните продукти. Всеки има своята тайна съставка, всеки прави свои вълшебни миксове. Има обаче нещо по-важно от това, за което всъщност рядко си даваме сметка. Откъде купуваме подправки? Как ги избираме? Какъв е водещият ни критерий, когато застанем пред щанда с подправките в магазина? В каква опаковка и къде ги съхраняваме, така че да запазят качествата си по-дълго?

Чували сте, че сухите подправки на практика не могат да се развалят. Ако обаче ги съхранявате неправилно, ароматът и вкусовите им качества бързо се влошават. Вероятно ви се е случвало – слагате обичайното количество подправки, но вкусът на ястието не се получава. Може дори да е неприятен. В такива моменти трябва да се замислите в каква опаковка са били и при какви условия. Високите температури, влагата, кислородът и слънчевата светлина унищожават етеричните масла, които дават на подправките специфичния им аромат. Когато това се случи, те губят своята наситеност. Някои подправки започват да дъхнат на награнено и мухлясало и трябва да бъдат изхвърлени. Ето защо те трябва да бъдат съхранявани на

хладно, тъмно и сухо място без достъп на кислород.

Същите критерии на първо място важат за опаковките, в които избираме подправки в магазина. Цената определено не трябва да е водеща, защото за ниската цена винаги има причина. Обикновено тя не е в полза на потребителя. Полиетиленът категорично не е подходящ за опаковка. Още повече ако е прозрачен. Най-добрият вариант са бурканчетата и плътните опаковки с фолирана вътрешна повърхност и сигурно затваряне с цип.

Ако бъдат съхранявани правилно, целите подправки имат срок на годност до 2 години. Смлените издържат максимум 6 месеца. Червените подправки като червения пипер и пушения червен пипер е препоръчително да се държат в хладилника, тъй като цветът и ароматът им се запазват по-добре.

Ниската цена предполага и „допустими“ примеси, останали при процеса на преработка и опаковане, които със сигурност не искате в храната си. Не забравяйте, че контролът на качеството също е калкулиран в крайната цена!  

колаж от две снимки: лъжички с подправки, снимани отгоре и подправките на Vegeta

Освен това има и няколко

основни правила при избора на подправки,

които е добре да следвате.

  1. Купувайте цели подправки и смилайте необходимото количество непосредствено преди да го добавите в ястието. Така подправките запазват своите качества по-дълго време. Това се отнася за черния пипер, индийското орехче, кимиона, канелата, карамфила. Мелничките с подправки на Vegeta са изключително удобни. Тях можете да сложите дори в комплекта за къмпинг, за да се наслаждавате на винаги вкусно и добре подправено хапване, независимо при какви условия го приготвяте.  
  2. Със смлените подправки имайте едно наум, защото в тях може да има добавки като сол, нишесте, царевично брашно и т.н. – все неща, които изначално не са включени в рецептите, които приготвяте.
  3. Купувайте малко. Подправките не са продукт, с който трябва да се запасявате. Купете една опаковка от това, което ви е нужно, и след като започне да намалява, попълнете количеството.
  4. Купувайте подправки от специализирани магазини за подправки. Те могат да ви гарантират качество, свежест и правилно съхранение.
  5. Купувайте най-добрите подправки, които можете да си позволите. Само така можете да се насладите на храна с наистина запомнящ се вкус.

Разбира се, стига да можете и да разполагате с терен, можете да отглеждате сами някои от подправките, които ползвате. Чубрица, босилек, риган, мащерка, магданоз, целина, девесил, джоджен, сминдух, копър, самардала, калоферче и т.н. Всички, които виреят по нашите географски ширини, можете да си осигурите сами.   

* Статията е създадена за Vegeta.