Не може ли кашкавалът да го продават готов настърган! Колко по-бързо и лесно ще е готвенето така! Отваряш опаковката, взимаш колкото ти е необходимо, а останалото връщаш обратно в хладилника. Става за секунди!

Всички сте си го пожелавали, нали? Всеки път, когато стържете кашкавал за пица или лазаня, за огретен, за гювечета, за принцеси или за някоя друга кулинарна авантюра, в която е нужно щедро количество от него за перфектен завършек с апетитен червен загар. Понякога уж е бързо ястието, а само тази операция отнема поне 10 минути. Знаем, че често се отказвате от приготвянето на някоя рецепта именно защото нямате време да стържете кашкавал.

Нека бъдем честни – освен че е досадно, винаги има риск да си нараните пръстите или маникюрът да пострада. Ако пък кашкавалът се окаже некачествен, започва да се маже по рендето. Да го миете след това е двойно по-неприятно. Хем е трудно и отнема още време, а и реално отмивате нещо, за което сте дали пари и чието място е в чинията ви.

Липсват ни тези спестяващи усилия и време продукти на българския пазар. С тях готвенето за половин час съвсем не е мираж. Те са истинското облекчение в кухнята, а не модерните уреди. Не е рядкост подготовката на съставките за някое ястие да продължи много повече от същинското готвене.

По-бързо, по-лесно, по-удобно

Забързаното ежедневие се превърна в клише, но е факт, че това, за което нашите майки са имали време, за нас е непосилно, защото просто нямаме време. А удобството отдавна не е лукс, а необходимост. То често се събира в опаковка настърган кашкавал, която ни спестява 10 безценни минути. За бърз душ, да направим салата, да приготвим дрехи на детето за следващия ден, да обърнем внимание на половинката си или просто да поседнем с чаша вино в ръка и да си отдъхнем от изморителния ден. И не е нужно да прилагаме всевъзможни трикове като например да прибираме кашкавала в камерата, за да го настържем по-лесно. Не се налага да мием рендето след това и да се чудим как да почистим събралото се по ръбовете и едновременно с това да опазим ръцете си. Благодарение на него ежедневните ни кулинарни навици се обръщат на 180 градуса в положителна посока.  

колаж от три снимки с настърган кашкавал

Кой друг знае това по-добре от нашия кулинар Георги Николов, който прекарва сериозна част от времето си всеки ден не с черпак, а с ренде в ръка! За него настърганият кашкавал на Olympus пести време и усилия. Освен това е универсално решение за всяка рецепта – от солените мъфини с бекон, праз и кашкавал през ароматните пълнени гъби до елегантния киш със зеленчуци.   

Защо настърган кашкавал Olympus?

Защото освен удобството за нас е също толкова важно и качеството, особено когато говорим за млечни продукти с традиционен български вкус.

Разчитаме на настъргания кашкавал на Olympus, защото е зрял минимум 90 дни и се прави от селектирано фермерско мляко. Стандартът, който се спазва стриктно, е от 10 л мляко да се произвежда 1 кг кашкавал. Това означава еднакво високо качество във всяко парче от всяка партида и гаранция за винаги сполучливо приготвена рецепта. Ние от Mate Kitchen имаме дума за това – доверие.      

А ето и няколко рецепти с настърган кашкавал Olympus, с които да приготвите бързо и вкусно ястие и да ви остане време за почивка:


Пица "Капричоза" с настърган кашкавал Olympus, нарязана на парчета с пакет кашкавал до нея, снимано отстрани

Пица “Капричоза”

Димяща пица “Капричоза” с повече кашкавал и хрупкави крайчета, намазани със зехтин веднага след изпичането. Тук играе простата математика, а именно, че най-лесно се дели на едно. Щом заухае от фурната, няма да сте готови да се разделите дори с едно парченце от нея. Малко и прости продукти, но резултатът е великолепен всеки път. А с тази рецепта “всеки път” може да е по-често от обикновеното.


Киш със зеленчуци и настърган кашкавал Olympus, сервирано парче в чиния, целият киш на заден фон и до него пакет кашкавал Олимпус, снимано отстрани

Киш със зеленчуци и настърган кашкавал

Парче от този киш със зеленчуци е една от най-добрите следобедни закуски, които сме опитвали. Макар че бихме си го хапнали и като лек обяд или вечеря с голяма салата. А може да се поднесе и като студено предястие, нарязан на красиви триъгълни парчета.


Кошнички от бутер тесто със сирене и настърган кашкавал Olympus, сервирани в чиния с пакет настърган кашкавал Олимпус, до нея, снимано отстрани

Кошнички от бутер тесто

Обичаме тези кошнички от бутер тесто със сирене и кашкавал топли и с голяма чаша гъст айрян. Можем да ги ядем по всяко време на деня – за закуска, за следобедна закуска, че дори и за обяд или вечеря. Никога няма да им се наситим! Особено на аромата на запечено сирене и кашкавал, който се носи от тях, когато ги извадим от фурната.


Вегетарианска лазаня с настърган кашкавал Olympus, сервирано парче в чиния с прибори до нея и пакет настърган кашкавал Олимпус, снимано отстрани

Вегетарианска лазаня с настърган кашкавал

Тази вегетарианска лазаня е дори по-богата на вкус от класическата лазаня Болонезе с телешко. Тиквички, патладжан, домати, лук, моркови, чушки, пресни и стерилизирани домати, чесън – сосът, който пропива в корите, е плътен и наситен. В комбинация с бешамел и много кашкавал*, се получава запомнящо се и наистина питателно ястие.

* Статията е създадена за Olympus.