Пресни или консервирани (изсушени, замразени), подправките намират широко приложение в кухнята през цялата година. Без тях всяко ястие изглежда незавършено.

Копър. Ароматните му листенца са добри „приятели” на рибата, яйцата, изварата, пролетните зеленчуци. Бързо губят аромата си, затова трябва да се прибавят към яденето в последния момент.

Босилек. Идва от Индия. Добре се комбинира с доматите, чесъна, лука и олиото, при подготовката на салати, риба и птиче месо. Консумира се в прясно или замразено състояние, сушен. В хладилника се запазва добре обвит в абсорбираща хартия.

Маточина. В прясно или изсушено състояние тя прави добра компания на салати, омлети, риба със свежия си лимонов вкус и аромат. Прибавяйте я към края на готвенето. Съхранява се най-добре в синтетичен перфориран плик.

Магданоз. Има два вида: къдрав и обикновен. Значителното количество на витамин С в него го прави добър стимулант. Пресен или изсушен, магданозът може да се сложи за подправка на буквално всички видове ястия. Подходящ е за замразяване.

Градински чай. Известен и с другото си име, салвия, той се използва при приготвянето на супи, омлети и месни ястия. Съхранява се в хладилника в перфориран плик. В изсушено състояние запазва аромата си една година.

Мащерка. Прясната мащерка е отлична подправка за боб, доматено пюре, зеленчуци, месо и риба. Изсушена е подходяща за задушени ястия, приготвени на слаб огън.