Бабино правило е, че във всяка къща по всяко време трябва да има бучка сирене. Разумната домакиня винаги ще измисли как да го завърти, така че всички да са сити и доволни. Я сирене по шопски ще направи, я ще го запече на тигана, я ще го ръсне с червен пипер и ще му капне олио и мезето за червеното вино е готово. Да не говорим, че с един хубав домат, люто чушле и парче сиренце човек винаги ще си хапне царски.

Бялото саламурено сирене дотолкова е част не само от начина ни на хранене, но и от кулинарната и културната ни идентичност, че сензорите ни за вкусно и качествено за него работят на много фини вълни. Критериите, на които трябва да отговаря сиренето, което всеки ден слагаме на трапезата си и с което храним децата си, са много. Да е твърдо и мазно, да не се троши като тебешир, да не е воднисто, да не е на шупли. Да не се маже по рендето, когато го стържем на салатата. Като направим баница с него, да замирише на хубаво. Да не е отровно солено, да не е кисело, да е добре узряло. Да ухае на мляко. Да е „истинско“! Тази неконкретна по същество дума в последните години се превърна в най-точното определение за вкусна (българска) храна. Въпреки нейната абстрактност, всички се разбираме чудесно, когато говорим за „истински“ продукти.

И въпреки това изборът е труден. Производството и продажбата на сирене са едни от най-регулираните процеси в България. Непрекъснато се полагат целенасочени усилия към изчистването на пазара от компрометиращи продукти, които имат претенцията за сирене. При все това, застанем ли пред витрината, изникват ред опасения, включително за използването на растителни мазнини и сухо мляко, както и за съдържанието на консерванти. Към това често се добавят непривлекателният външен вид и подозрителният цвят.

Как да изберем перфектното сирене

Принципът на пробата и грешката се оказва най-достоверният начин да изберем онова сирене, което покрива всичките ни изисквания и ни харесва на вкус. За късмет, в кухнята на Mate Kitchen готвим с такова темпо, че бързо успяхме да отсеем качеството. И да изберем сирене, което е перфектно и за баница, и за салата и разядка, и за сирене в гювече, и за печене във фурна и за приготвяне на различни предястия и основни ястия и т.н.

колаж от 4 снимки: нарязано бяло сирене в керамична купа, парче бяло сирене върху дъска за рязане, краве сирене Olympus и сирене с подправки на дървена дъска

Под качествено сирене в Mate Kitchen разбираме да е направено само от мляко, сол и закваска, да е без консерванти и растителни мазнини и задължително без сухо мляко и изкуствени добавки. Изисквания, на които напълно отговарят сирената на Olympus. Плюс използването на изцяло естествени съставки при производството и само на мляко от селектирани ферми. Както и утвърден стандарт 1 кг сирене да се произвежда от 6 л мляко и нито капка по-малко. Всичко това ги превръща в еталон за качество.

Няма нужда да ви казваме, че само с качествени продукти може да се получи вкусно ястие. Ако следвате нашите рецепти, вече сте се убедили многократно, че следваме стриктно тази философия. Освен това знаете, че пробваме ние, за да не грешите вие – не само с рецептите, но и с продуктите!

Сирената на Olympus опровергаха всичките ни притеснения като потребители – всеки път и с всяка партида. И с всеки от видовете, тъй като на тях разчитаме безусловно за нашите рецепти не само с краве, но и с овче и козе сирене. Благодарение на това никога не рискуваме, че ястията, с които сме се заели, няма да се получат. Защото вкусната храна, освен всичко друго, създава усещане за близост и доверие.  

А ето и няколко рецепти със сирене Olympus, с които да изкушите любимите си хора:


Трюфели с краве сирене Olympus, сервирани в чиния със клечки, с пакет сирене отстрании, снимани отстрани

Трюфели с краве сирене

Солените трюфели с краве сирене са много естетско предястие. Имаме два вида сирене – традиционното краве и крема, за да омекоти текстурата и да неутрализира солеността. Нарязаните на ситно сушени кайсии добавят елемент на сладост и балансират млечния вкус. Съчетанието със сирене е великолепно. Ядките са хрупкавият финал, с който добавяте текстура и още вкус.


Фритата с козе сирене Olympus и броколи, сервирано в чиния с пакет сирене отстрани, снимано острани

Фритата с козе сирене и броколи

Голямо парче фритата с козе сирене и броколи, свежа салата, пухкава фокача с хрупкава коричка и чаша студено вино. Не е нужно кой знае какво за вкусна, домашно приготвена вечеря в италиански стил. Можете да я приготвите за себе си, като коригирате количествата според това колко сте гладни. Хем е лесно, хем ефектно и впечатляващо.


Скариди с доматен сос и краве сирене Олимпус, сервирани в тиган, с пакет сирене на заден фон, снимани отстрани

Скариди с доматен сос и краве сирене

Комбинацията от скариди с доматен сос е класическа. Сладостта на скаридите се допълва великолепно с киселината и специфичния вкус на доматите. В тази разкошна и лесна за приготвяне рецепта ние добавихме и парченца краве сирене. Подберете твърдо и добре узряло сирене, за да не се разтече върху скаридите, а да остане на парченца.


Пълнени патладжани с яйца, домат и краве сирене Олимпус, сервирани в чиния, пакет сирене на заден фон, снимани отстрани

Пълнени патладжани с яйца, домати и краве сирене

Ако обичате патладжани, тази рецепта със сигурност ще ви допадне. Лека е, приготвя се бързо и с простички продукти, които има във всеки хладилник. Няколко яйца, парче сирене, два домата, малко магданоз и въображение в изобилие.

* Статията е създадена за Olympus.