Мощен антиоксидант, средство за превенция на рака, отличен източник на витамин С, богат на витамин В5 и В6 и манган  – тези качества на хрупкавия карфиол все по-често попадат във фокуса на вниманието. Заради тях и заради нежния си вкус той устойчиво си пробива място на трапезата ни с нови и интересни рецепти, а не само като задължителен елемент в царската туршия.

Симпатичният зеленчук, който, срязан надлъжно, прилича на дърво с множество разклонения, е познат в кулинарията от хилядолетия.

Летописи от 600 г пр. Хр. споменават за неговите вкусови качества. Предполага се, че карфиолът е култивиран в Мала Азия, но си прокарва път до Средиземноморието и се превръща във важен продукт в Турция и Италия. Придобива популярност във Франция в средата на XVI век и впоследствие започва да се отглежда в Северна Европа и на Британските острови. САЩ, Франция, Италия, Индия и Китай са страните, които днес произвеждат най-големи количества карфиол.

Подготовка на карфиола преди готвене

Първо отстранете външните листа и след това накъсайте парче по парче розичките от основата на стъблото. Можете да ги нарежете на парчета с по-малък или с еднакъв размер. Отстранете участъците в кафяво оцветяване, които може да се забелязват по краищата.

Колаж от две снимки на карфиол и ястие с карфиол и сметана

Карфиолът съдържа фитонутриенти, които освобождават миризливи серни съединения при нагряване. Тези миризми стават все по-силни с увеличаване времето на готвене. Ако искате да се сведе до минимум този мирис и карфиолът да запази свежата си текстура, гответе го кратко.

За да намалите загубата на хранителни вещества, е желателно да сведете до минимум топлинната му обработка. Така ще запазите и вкусовите му качества. И помнете, че карфиолът може да се консумира и суров.

Някои фитонутриенти в карфиола реагират с желязото (ножа) и може да причинят кафеникав оттенък на местата, където са имали контакт. За да избегнете това, добавете малко лимонов сок към водата, в която бланширате карфиола.

Как да изберете и съхранявате карфиол

Когато купувате карфиол, избирайте глави, които са чисти, с кремав цвят и компактна структура. Розичките не трябва да са разделени. Избягвайте карфиол, който е започнал да потъмнява, както и с наченки на малки цветчета.

Колаж от две снимки на огретен от карфиол и три различни цвята  карфиол

Съхранявайте карфиола в хартиена или найлонова торбичка в хладилник в рамките на една седмица. За да се предотврати влагата от развиващите се в розичките цветя, е добре да го съхранявате с дръжката надолу.

Ако сте купили предварително нарязан карфиол, е препоръчително да го консумирате в рамките на един или два дни, тъй като след това губи своята свежест.

След топлинна обработка карфиолът в ястията се разваля бързо, така че хапнете гозбата най-късно до два-три дни след нейното приготвяне.