Топлата крем супа е един от задължителните реквизити на есента. Много зеленчуци, почти никаква мазнина, баланс от вкусове. Тя е за онзи преходен момент от годината, когато все още не сме готови да изоставим салатите като основно ястие и да ги заменим с нещо сготвено и по-сериозно като калории. Но понеже само от салата ни става студено, често избираме междинния вариант – крем супа. Засища, без да натежава, стопля, връща живителните сили и настроението.

Есента всъщност е и най-благодатният сезон да си направим крем супа, защото тогава можем да се възползваме от цялата щедрост на пресните зеленчуци. Картофи, моркови, тиква, карфиол, броколи, праз, домати, грах… Всички те се превръщат във великолепни супи, които ще направят щастливи небцето и стомаха. Събрахме за вас едни от най-любимите ни рецепти за крем супа, които, освен всичко друго, са в тон и с цветовете на най-живописния сезон.

Крем супа от карфиол

Целина и карфиол, бърз бешамел, разреден със зеленчуков бульон, и гъста застройка от жълтъци и прясно мляко. Истински есенен разкош! Поднесете всяка купичка крем супа от карфиол с крутони и по желание парче топено сирене или пък натрошено бяло саламурено сирене. Двата вкуса се допълват съвършено, а соленото сирене е продукт, който можете да добавяте към почти всяка рецепта с карфиол или броколи.

Крем супа от карфиол в черна купичка с две гризини, снимано отгоре
Крем супа от картофи и праз

Крем супа от картофи и праз

Измислихме тази крем супа от картофи с праз, защото ни беше останала сърцевината на издълбаните картофи от рецептата за пълнени картофи с извара. Да я изхвърлим, щеше да е пълно безобразие. Все пак това бяха цяла купа годни за консумация картофи.

Затова решихме да я превърнем в нещо вкусно. В хладилника обаче имахме праз, няколко моркова и глава целина. Достатъчно продукти за една семпла, но великолепна крем супа с фин, леко сладникав вкус. Останалото бяха няколко щипки подходящи подправки за цвят и вкус, доза въображение и желание да мислим за храната с любов, а не да я третираме като боклук.

Нека бъде цвят оранжев…

Наситеното оранжево на крем супа от тиква

Нека името – крем супа от тиква – не ви заблуждава. Тази супа не е сладка, тъкмо напротив. Тук тиквата е само домакинът, който събира на една маса червената леща, чесъна, лука (или праз) и добро количество черен пипер. Ако обичате пикантно, може да добавите и джинджифил, вкусът става още по-богат и несравним. Тя е плътна и засищаща, след нея спокойно можете да пропуснете основното ястие. Неслучайно много от хората, които са ни се доверили и са я приготвили, я определят като най-вкусната супа на света.

Крем супа от тиква, посипана със семе, заснета отгоре
Крем супа от моркови, снимана отгоре

И супа от моркови в същата гама

Морковите са единственият зеленчук в тази рецепта. Не слагаме нито картофи, нито лук, нито чесън, нито какъвто и да било друг зеленчук. Целта ни е да се получи чист морковен, приятно сладникав вкус. Ако имате малко детенце или пък внуче, което все още се храни с каши и пюрета, тази супа е много подходяща и за него.

Обикновено за сгъстител на крем супите се ползват или картофи, или пък се прави по-рядък бешамелов сос, но за нашата крем супа от моркови ползвахме ориз. Той ври доста време с морковите и поема от бульона, а после го пасирахме и това даде нужната плътност.

Със сигурност това е най-лесната рецепта за крем супа от моркови, която ще намерите.

… или пък есенно зелен

Купичка с крем супа от грах, снимана отгоре
Крем супа от броколи, поднесена с триъгълни крутони, снимана отстрани

Жълто-зелено като крем супа от грах

Тази есенна супа е сред любимите ни. Тя е гъста, с плътен и богат вкус на грах, питателна. Вписва се идеално в нашето разбиране за крем супа, което се различава диаметрално от онези тъжни просто сварени и пасирани заедно зеленчуци.

Наситеният й вкус идва от факта, че зеленчуците – лук и моркови – първо се задушават в масло. В списъка с продукти сме посочили, че ви трябва един морков, но може да сложите и два. Те са сладникави и допълват много добре граха.

Може да поднесете готовата крем супа от грах с лютив червен пипер, с крутони или пък с начупен хрупкав бекон.

Млечните нюанси на крем супата от броколи топено сирене

За да се получи вкусна крем супа от броколи, не може да разчитаме само на зеленчуците. Затова добавихме топено сирене и готварска сметана, които придават плътност и фин млечен вкус, който се съчетава много добре с броколите. Имаме и кубче зеленчуков бульон, но него го запазете за накрая и го сложете, ако прецените, че вкусът на вашата супа не е достатъчно силен или пък ако е станала много гъста и има нужда от разреждане. Тогава го разтворете в гореща вода и го налейте така.

Подправки не са ви нужни, черен пипер на вкус е напълно достатъчен.

2 рецепти за крем супа, назаем от Италия и Турция

Доматена крем супа с моцарела, пармезан и босилек, сервирана в купа, снимана отгоре
Купичка супа мерджемек, сервирана в купа, снимано отстрани

Доматена крем супа с моцарела, пармезан и босилек

Тази рецепта за крем супа от домати е на практика всесезонна, защото се приготвя с домати от консерва. Не е от нежелание да се ползват пресни продукти, просто вкусът става различен. Пресните домати са великолепни, но не могат да ви дадат тази наситеност.

Супата има подчертан италиански вкус – гъста и с повечко босилек и микс от пармезан и моцарела за разкош. Парче хрупкава фокача заедно с нея и животът започва да изглежда по-оптимистично дори и в най-мрачния ден.

Мерджемек

Мерджемек е малко трудното за произнасяне име на една много проста супа от пасирана червена леща. Тя е традиционна за турската кухня, където и я открихме съвсем случайно, при посещение в Истанбул. У нас можете да я опитате великолепно приготвена и в пограничните райони, особено около Свиленград.

Можете да си направите по всяко време на годината. Ако трябва да сме честни обаче, ще я оцените най-много, когато навън започне да захлажда. Една купичка топла пасирана леща, приготвена по този начин, буквално може да ви спаси живота. Особено ако е поднесена леко подлютена и с филийка-две препечен хляб.

Добър апетит!