Снежнобелият карфиол е изключително богат източник на витамин C, който освен това съдържа и витамин К, витамин B6, фолиева киселина и минерали като калий и манган. Тези хранителни вещества играят ключова роля за здравословното функциониране на организма.

Карфиолът съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма и намаляват риска от много заболявания. Благодарение на това и високото съдържание на фибри, включването му в диетата ви може да намали нивата на холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания.

В този ред на мисли замразяването на карфиол е изключително полезно, тъй като този процес запазва витамините и минералите му за продължителен период. През зимата, когато достъпът до свежи плодове и зеленчуци е ограничен, наличието на замразен карфиол ще ви даде възможност да поддържате здравословен хранителен баланс през студените месеци.

колаж от три изображения с карфиол

Как да замразим карфиол

Ако решите да замразите карфиол, изберете бели здрави глави, които са без видими дефекти. Измийте добре главите и отстранете горните листа. За да се отървете от нежеланите насекоми и червеи, потопете почистения кафиол в студена подсолена вода за около 20 минути.

След като се отцеди, разделете главите на малки розички и ги разпределете в пликове за замразяване. Така ще имате количества, подходящи за едно готвене. Важно е да извлечете въздуха от пликовете, преди да ги затворите и да ги поставите във фризера.

Друг начин за подготовка за замразяване е леко да бланширате карфиола. След бланширането оставете розичките да изсъхнат върху чиста кърпа и ги разпределете на порции в пликовете.

Съхранението във фризера трявба да бъде при температура от минус 22 до минус 17 градуса. Както при повечето продукти, повторното замразяване, след като вече веднъж е бил размразен, ще съсипе зеленчука.

Замразяването позволява запазването на всички ценни витамини и дава възможност да готвите със свеж карфиол през студените зимни месеци. Можете да добавите апетитните розички в омлети, супи или в зеленчуково рагу.

Да ви е вкусно!