Забелязали ли сте колко много място заемат органичните отпадъци в кофата ви за боклук? Поне две трети. Можете да намалите това количество, ако започнете да събирате разделно твърдия боклук от органичния. Като решите да си направите у дома компост.

Ползите за природата са огромни – първо, гниещите органични отпадъци отделят въглеродни емисии, и второ – ако ги няма, в депата за боклук ще влизат отпадъци, които могат да бъдат лесно рециклирани – пластмаса, алуминий…

Отпадъците, които подлежат на компостиране, се разделят на хранителни, “зелени”, съдържащи азот, и “кафяви” отпадъци, съдържащи въглерод. Зелените са тези, които са свежи и влажни, а кафявите са сухи и съдържат повече въглерод.

Зелени отпадъци са обелките от зеленчуци и плодове, стайните и градински цветя, окосената трева, изсъхналите цветя, оборският тор, утайката от кафе, пакетчетата от чай, свежото сено.
Кафявите са изсушената трева и листа, сламата, дървесни стърготини, слама, сено, вейки от клонки, хлябът, макаронени изделия, картонените опаковки, черупките от яйца.

Към хранителните отпадъци спадат развалени плодове и зеленчуци, обелки от моркови, картофи, банани, динени кори, животински остатъци, развалена храна от животински произход, коремни вътрешности от животни, остатъци от реколтата, хмел, ядки, черупки, надробени, дрожди, развалено семе, тютюневи отпадъци, брашно/талаш.

Разрешени за компостиране са обелките от зеленчуци и плодове, остатъците от хляб, макаронени изделия, торбички от чай, утайки от кафе, черупки от яйца, стайни и градински цветя, картонени опаковки, салфетки, вестници, негланцирани рекламни брошури и диплянки, естествени влакнести материали и платнени остатъци от памук и вълна без примеси на синтетични влакна.

Забранените за компостиране са месо, риба и кокали, млечни продукти, мазнини и масла, сготвена храна, заболели и инфектирани растения.

За да се ускори процесът на компостиране, използваните кухненски и градински отпадъци е добре да бъдат нарязани, смлени, настъргани, смачкани.

Ако разполагате с градина, можете да компостирате отпадъците в нея, на купчинка, която от време на време е добре да се обръща, за да достигне кислород навсякъде. Поддържайте купчинката влажна.

Можете да използвате и съд за компостиране, стар варел, палети, пластмасов бидон. Отдолу наредете клони, за да има движение на въздуха. След като подредите компостера, периодично разбърквайте и овлажнявайте съдържанието.

Най-подходящ в домашни условия е компостерът, в който отпадъците се преработват от червеи.

Няколко затворени контейнера, в които живеят специален вид червеи. Безшумно те изяждат боклука, който сте поставили в контейнера, и го превръщат в биомаса. И, да, не мирише. Въобще няма да ви пречи. Същото се случва и в природата – компостните червеи живеят в повърхностния слой на почвата и хапват падналите листа, тревички и други части от растенията, превръщайки ги в плодородна почва. Най-подходящи са калифорнийските червеи.
Пластмасовите контейнери за съхранение са подходящи, не са скъпи и се предлагат в различни размери. Aко имат капак, може да го използвате за най-горния контейнер. Червеите мразят светлина, използвайте непрозрачни кутии. Самите червеи можете да закупите от фермите за червеи (проверете в интернет коя е най-близката до вас). Три контейнера от около 45 литра всеки са идеалното начало. Последният, най-долен, контейнер ще събира течността, получена в резултат на работата на червеите. Хубаво би било той да има кранче, за да пресипвате лесно течността в бутилки. Ако започне да мирише, извадете всичко и го смесете добре с кафяв материал (сухи листа, накъсан вестник или велпапе, стърготини), после го върнете в кофата за боклук.

Полученият от червеите материал можете да използвате за наторяване на цветята, зеленчуците в градината.