За да се получи вкусно ястие, месото трябва да е качествено.

Когато избирате какво точно да купите в магазина, изберете месо с фини, бели нишки мазнина, които ще се погрижат за чудесния вкус при печенето или пърженето. Така ще избегнете опасността да получите суха и твърда пържола.

Ако сте решили да вземете рамстек (говежда пържола откъм опашката) или пък свинска вратна пържола, не бива да отстранявате канта от мазнина, просто направете леки разрези в него. Така при приготвянето пържолата няма да се “нагъне” и ще се изпече равномерно.

Цветът на месото е много показателен за неговите вкусови качества. Говеждото трябва да има яркочервен – тъмночервен цвят, свинското – розов, ангешкото пък в зависимост от възрастта варира от бледочервено до тъмночервено.

Говеждо. За по-бързото му изпичане използвайте парчета от ростбифа, филе или месо от задната част на бута. Имайте предвид, че говеждото месо придобива допълнителна крехкост и вкус, когато е добре узряло.

Агнешко. Обикновено се използват филе, бут, гръбни котлети или парчета от рибицата. Колкото по-старо е агнето, толкова по-силен е специфичният аромат на месото. За да го неутрализирате, може да мариновате месото предварително или да го готвите с подходящ букет от подправки.

Свинско. Вземете котлети, шницели, вратни пържоли или филе. Свинското трябва задължително да е прясно за разлика от говеждото.

Важно е да…

  • подсушите месото, преди да го сготвите.
  • го размразите много по-рано от времето, когато ще започнете да го готвите и да го оставите извън хладилника за поне час-два, за да се изравни температурата на повърхността с тази във вътрешността на парчето.
  • сложите съвсем малко мазнина, ако готвите в тефлонов съд. Използвайте мазнина, която позволява силно нагряване. Ако не бъдат смесени с олио, маслото и зехтинът изгарят много бързо.