Сигурно няма в света човек, който да не обича палачинки. Това толкова вкусно и сравнително лесно приготвящо се изкушение е любимо на всички – от най-малките до най-възрастните.

Обикновено палачинките са кръгли. Сервират се в компанията на сладки или солени пълнежи. Французите, например, ги обичат много тънички, американците строят от тях цели кули – техните са по-дебели и малки, обилно полети с кленов сироп.

Можете да сервирате палачинките както със сладки пълнежи, сиропи, заливки, така и със солени. И да ги украсите с пресни плодове, сирена, хайвер, дори бекон…

Вярно е, че се приготвят сравнително лесно, а и рецептите обикновено не са твърде дълги. Обикновено съставките са яйца, мляко, брашно, малко сол, малко захар, масълце, олио. Някои слагат ванилия за аромат, други ги правят с кефир и мляко. Трети добавят мая, за да станат по-пухкави.

Независимо от точната рецепта обаче, има няколко мънички тайни, с помощта на които вашите палачинки ще станат наистина божествени.   

Съвети за вкусни палачинки

Добре е млякото, което използвате, да бъде леко затоплено. Според кулинарните специалисти, така то се разбива по-добре с яйцата и брашното, не се получават неприятни бучки.

Първо разбийте жълтъците със захарта и всичко останало, накрая добавете разбитите белтъци. Така тестото ви ще стане пухкаво и въздушно.

Брашното трябва да бъде сухо и да няма неприятен мирис. Можете да го пресеете.

След като тестото е готово, оставете го да почине за 30 минути.

Палачинките се приготвят в тиган с дебело дъно и среден размер. Американските си имат специални малки тигани.

Преди да сипете порцията тесто за първата палачинка, намажете с масло. Веднага след това сложете и тестото. Не се бавете, защото маслото прегаря бързо.

Ако палачинката ви се залепи за съда, това означава, че тестото е твърде течно (добавете мъничко брашно), че брашното е с ниско качество или че котлонът не е добре загрят.

Котлонът трябва да е наистина добре нагорещен.

В момента, в който се появят мънички мехурчета, обърнете с помощта на шпатула, за да не развалите палачинката.  

Разбира се, най-големи почитатели на палачинките са децата.

Затова спокойно можете да вложите повече фантазия и да експериментирате, опитвайки се да създадете различни фигурки.

За целта можете да си купите специални форми (продават се в големите супермаркети или в магазините за домашни потреби). Но можете и сами да „рисувате” с тестото в тигана. Той е достатъчно горещ, за да не се разтече тестото.

Можете да направите зайче, коте, мече, куче. Очите, носа и мустаците се правят допълнително, преди да сервирате, от шунка, кашкавал или пък сладко/шоколад.

И най-злоядото дете няма да откаже подобно кулинарно произведение, повярвайте!