Пилешкото е незаменим продукт за много хора. Знаете ли обаче как да го приготвите и какви подправки да използвате?

Външният вид на месото е един от основните показатели за неговото качество. Хубавото пилешко трябва да има нежнорозов цвят. А кожата трябва да е бяла и тънка.

Доверете се на носа си. Месото не трябва да има кисел или друг натрапчив аромат.

Как ще го готвите? Отговорете си на този въпрос преди да купите месото.

Ако ще пържите или задушавате пилешкото, можете да вземете филе.

Няма да се получи мазно, тъкмо обратното. Ще има нежен вкус и ще бъде нискокалорично.


Ако ще го печете, купете цяло пиле с тегло около килограм.


Ако сте решили да правите супа или бульон, трябва ви кокошка. Тя е с по-мазничка кожа и така бульонът ще стане по-вкусен.

Трябва ли да го измиете? Обикновено сме свикнали да мием добре месото преди да го сготвим. Въпросът обаче е доста спорен.

Много специалисти препоръчват да не го мием… А обяснението е, че измивайки го, допринасяме за разпространяване на бактериите. По кухненския плот, например.

Те така или иначе ще бъдат унищожени по време на топлинната обработка.

Какви подправки да използвате?

Пилешкото „носи” на много и различни подправки. И всеки път ще ви се получи различно. Едно от най-честите съчетания е с къри. Другата подправка е червеният пипер. Или чесънът. Както и чилито или лютият пипер кайен. Можете да добавите розмарин, кориандър. Ще придадат изискан аромат на ястието.

С какви продукти да комбинирате?

Можете да експериментирате безкрайно. С различни видове зеленчуци – броколи, домати, картофи. С бобови – леща и боб, или пък с ориз (булгур).

Можете да опитате и нещо по-необичайно – като пилешко, запечено с грозде или смокини.

Тайната на хрупкавата кожа се крие в… содата за хляб. Добавете мъничко в маринатата. Резултатът ще ви впечатли. И не се притеснявайте. Няма да повлияе на вкуса на месото. Използвайте едра сол.

Месото ще стане сочно, ако пилето е охладено. Печете на средна температура. Завийте във фолио и не прекалявайте с времето за готвене.

Сосът най-добре поднесете заедно с пилето.