Може да си мислите, че месо се готви лесно, но и то, като всеки друг продукт, си има своите тайни. Основното правило е да му осигурите необходимото време – както за подготовка, така и за приготвяне.

Когато печете месо, не отваряйте често фурната. Само при едно отваряне се губи около 20 на сто от топлината й. Така процесът на печене се забавя, а ястието, което печете, няма да изглежда добре.

Когато извадите изпеченото месо от фурната, го покрийте с лист алуминиево фолио и го оставете да почине десетина минути, преди да го поднесете. По този начин соковете му ще се разпределят равномерно в цялото парче.

Печеното пиле ще стане много по-вкусно и с хрупкава кожичка, ако по време на печенето го напръскате с бира или вода, в която сте разтворили лъжичка захар.

Преди да нарежете месото за пържолите, оставете го за десетина минути на стайна температура.

Ако готвите цяло по-голямо парче месо, го извадете от хладилника поне час-два преди печенето. Така температурата във вътрешността ще се поизравни с тази на повърхността и месото ще се изпече равномерно.

Печеното месо ще стане по-крехко, ако половин час преди да го извадите от фурната, го полеете с малка чашка коняк, вино или бира.

Ако искате да нанижете бързо шишчетата, без да се огъват, ги накиснете предварително във вода за 15 минути. Ако сте пропуснали да го направите, ги намажете предварително с олио.