Най-лесният начин да съхраните месо за по-дълго време е да го замразите. Остатъците от пилешко, свинско или кайма можете да използвате отново. Как обаче да го направите най-качествено?

Най-важното условие е да замразявате месото на малки порции.

Голямото парче не се охлажда равномерно. Първо замръзват краищата, после средата и накрая вътрешността. Така обаче се разрушава клетъчната му структура. Затова кулинарните специалисти съветват да замразяваме месото на малки парченца в отделни полиетиленови пликове или пластмасови контейнери. Опитайте се да прецените порциите според това за какво ще го използвате след това.

Колко време можете да го съхранявате?

Отговорът, разбира се, зависи от вида на месото.

Прясното свинско, овче или телешко може да остане във фризера от 6 до 12 месеца. За ребърцата срокът е доста по-къс – 4-6 месеца. Месото за готвене издържа 4-12 месеца.

Цяло пиле и пуйка можете да съхранявате замразени до 12 месеца. Ако месото е на късчета, не го оставайте в камерата за повече от 9 месеца.

Нарязаните колбаси, независимо дали са вакуумирани или не, можете да съхранявате по този начин за максимум 2 месеца. Каймата – за 3-4 месеца. Важно условие е в пакетите да има възможно най-малко въздух.

Препоръчително е да размразявате месото в хладилника. Така възможността в него да попаднат бактерии е най-малка. По този начин то ще запази своята цялост и няма да се развали.

Внимание! Абсолютно забранено е да размразите и после отново да замразите едно и също месо. В продукта се развиват бактерии.