Пица, нали – това е първото, което ви идва наум, когато чуете Италия? Нищо чудно! Според в. „Кориере дела Сера“ това е най-популярната италианска дума в света, по-известна дори от „чао“. А че пицата отдавна се е превърнала в международна звезда, е излишно дори да споменаваме. Само в САЩ всяка секунда се изяждат по 350 парчета пица.

За това вкусно чудо трябва да благодарим на неаполитанците, които я представят на местната кулинарна сцена в края на XVIII век.

Не е ли твърде късно – ще попитате. Толкова сме свикнали с нея, че ни се струва антична, подобно на гръцкото сувлаки. Всъщност, пица под различни форми се е приготвяла и консумирала векове по-рано. Но разкошът, който познаваме днес – тесто с хрупкави крайчета, покрито с доматен сос, моцарела, пресни средиземноморски подправки и други добавки и изпечено в пещ на дървени въглища – е дело на неаполитанските майстори пекари, наречени „pizzaiuolo“.

В началото тяхното творение се приемало с голяма доза скептицизъм. Отнело известно време, преди италианците да се влюбят в него и да го приемат като нещо свое.

Светът опитва пица едва в началото на ХХ век.

Това е любов от пръв поглед и вероятно завинаги, защото празници в нейна чест има къде ли не. През 2017 г. ЮНЕСКО дори я обявява за част от световното културно наследство и произведение на изкуството на същите онези pizzaiuolo от Неапол. Ключовите елементи в него са приготвянето на тестото, изпичането му в пещ на дървени въглища и въртеливите движения, които майсторите пицари извършват, за да бъде пицата еднакво добре изпечена от всички страни.

Pizzaiuolo приготвят тестото от брашно, вода, мая и сол и евентуално зехтин. То се разстила задължително на ръка с характерни въртеливи движения и се изпича бързо, на висока температура. Обичайно пицата е готова за около 10-12 минути.

Колаж от две изображения: Pizzaiuolo приготвя тесто и писа Маринара.

Понастоящем само в Кампания, чийто главен град е Неапол, живеят и практикуват своята изкусност около 3000 pizzaiuolo.

За Световен ден на пицата ЮНЕСКО посочва 9 февруари. Но и тук италианците имат свое мнение по въпроса и честват 17 януари като официален празник на всички pizzaiuolo. Тогава е денят на свети Антоний Велики, нарочен за покровител на пицарите. Според поверието той слязъл в ада, за да открадне огън и да го занесе на хората. Ето защо той е считан за закрилник на всички занаятчии, чието изкуство е свързано с огън. Оттам и връзката му с майсторите на пица.

Няколко любопитни факта

Предшественикът на неаполитанската пица се появява в началото на XVI век. Бедните жители на Неапол гарнирали плосък хляб с домати и сирене, за да осигурят на семействата си малко по-питателна храна. Тъй като по онова време доматите били смятани за отровни, попадали в категорията на евтините хранителни продукти.

Най-старият вид пица е „Маринара“ – гарнирана само с доматен сос, чесън, риган и зехтин. Тя е създадена през 1734 г. Няколко години по-късно – през 1738 г. – се появява и първата пицария, Pizzeria Port’Alba, която, впрочем, работи и до днес. Тя възниква като малка сергия и през 1830 г. се превръща в ресторант. Ако имате пък към Неапол, непременно се отбийте там, за да опитате автентична неаполитанска пица.

Днес неаполитанската пица е само основа за всевъзможни интерпретации. В Белгия например обичат пица с ананас, фанцузите я гарнират с козе сирене и шунка, в Германия, Австрия и Швейцария залагат на необичайна добавка каквато са пържените картофи. В Източна Европа върху пицата се появяват лук, чушки, сметана, различни видове сирене. Бразилците й добавят грах. Излишно е да уточняваме, че италианците не признават за истинска пица нищо от това.

Най-голямата пица в света и малко цифри

Най-дългата пица в света е направена, съвсем очаквано, в Италия – през 2015 г. Тя е дълга 1,6 км и тежи около 5 т. 300 души са участвали в нейното приготвяне и изпичане, включително представители на Националния отбор на на майсторите пицари на Италия.

Пицата е обичана по целия свят, но как изглежда това в цифри. Американците са първенци – на човек годишно се падат по 13 кг пица. Италианците водят първенството в Европа със 7,8 кг на човек годишно, следват испанците, фанцузите и германците – с малко над 4 кг.

В Италия се произвеждат по 27 милиарда пици на година. За тях се използват 200 млн. кг брашно, 225 млн. кг моцарела, 30 млн. л зехтин и 260 млн. кг доматен сос. Любимият ден за ядене на пица на италианците е събота.

През 2013 г. НАСА финансира със 125 000 долара разработването на 3D принтер, който да отпечатва храна в Космоса и по-специално пица. Целта му е да осигурява по-разнообразна храна за участниците в продължителни космически мисии, а изходните продукти са в прахообразна форма.

И за финал – с пица може да се отслабне! Разработена е диета, която позволява да се яде пица веднъж дневно, но тя трябва да е съвсем тънка, с доматен сос, гарнирана със зеленчуци и съвсем малко моцарела.