Стари банани, загубили свежестта си, с кафеникави петна по кората – никой вкъщи не иска даже да ги погледне. Звучи ви познато, нали! Това е обичайна гледка особено след празници, когато храната вкъщи служи повече като заклинание за изобилие, отколкото като източник на наслада за небцето. Бананите са нетрайни и, ако не са съхранявани на студено, те първи падат жертва. През зимата това се случва по-често, отколкото ни се иска.

Грехота е да ги изхвърлите! Дали сте пари за тях. Освен това все още са годни за консумация, макар и не така примамливи и лъскави. Да не говорим, че сладостта в тях сега е значително по-висока. Не можете и да ги изядете всичките. Това, което можете да направите, е да погледнете на тях като вдъхновение и предизвикателство – да направите нещо изкусително вкусно от стари банани.

Защо не изненадваща закуска като например бананови катми. Три банана са напълно достатъчно количество за една доза. Излизат доста, така че спокойно можете да нахраните четирима души. Категорично не ви препоръчваме да ползвате пресни и свежи банани, защото те не са толкова сладки и ще се наложи да компенсирате с допълнително количество захар. Разбира се, не трябва и да са загнили. Докарате ли ги до това състояние, вече наистина не стават за нищо и се налага да ги хвърлите.

бананови катми, наредени на кула, декорирани с горски плодове, снимани отстрани
Оризов хляб с банани върху дървена дъска, сниман отгоре

Непременно трябва да опитате и от оризовия хляб с банани. Лесно, вкусно, бързо, без глутен – това е най-късото определение за него. Ако не можете или не искате да консумирате глутен, непременно трябва да си го направите. Лек е, с наситен аромат, съчетание от банани, какао и фъстъчено масло. Не точно хляб, не точно кекс – за сутрешна или следобедна закуска е чудесен. Може да си го намажете с още фъстъчено масло, с мед, с кленов сироп, със сладко – каквото ви е вкусно.

Умопомрачителен десерт от стари банани

Бананов пудинг – обожаваме го! Преди да го приготвим, дори не си бяхме представяли, че  покафенелите стари банани могат да се превърнат в нещо зашеметяващо сладко и вкусно. Но това не е всичко. За тази рецепта използвахме не един, а два набедени за изхвърляне продукта – банани и стар хляб. Получи се истинско вълшебство – меко, сочно и изненадващо. С чаша добре изстудено малиново вино или просеко е просто неустоим.

Бананов пудинг, сервиран в чиния с мента, стари банани, снимано отгоре
Бананов щрудел, нарязан на хапки, сниман отпред
Квадрати бананово брауни, наредени един върху друг в чиния и снимани отпред

Със сигурност не бихте отказали и парче бананов щрудел с орехи и стафиди – фин, сладък аромат и нежен вкус. Малко хрупкаво от орехите и приятно кисело от стафидите за баланс. Прочитът на тази традиционна рецепта за щрудел е екзотичен, но десертът става много вкусен. Количеството захар в плънката и в заливката е ограничено, ето защо е добре бананите да са добре узрели. Колкото по-зрели, толкова по-сладки са. Освен това по-лесно се задушават и придобиват кашеста структура, подходяща за плънка на щрудел.

И невероятното бананово брауни! Шоколад и банани – вечното съчетание! Независимо какво е времето навън или времето вътре във вас, шоколадът има чудното качество да стопля душата. И да прави света по-приветлив и красив. Още с първата хапка ще усетите как във вас се прелива положителна енергия. Ефектът идва от комбинацията на шоколад, какао, банани и орехи. Той е плътен и сочен и е повече от сигурно, че ще ви стане фаворит.