Честит световен ден на пицата! Да ви е доматено, хрупкаво, разтегливо като гореща моцарела, пикантно като прясна рукола или люто като салам пепероне!

Не знаехте, че този празник е на 9 февруари? Няма проблем, никога не е късно да започнете да го чествате, още повече че Световният ден на пицата всъщност е доста ново явление на културно-кулинарния небосвод. Учреден е през 2017 г., която се оказва паметна в историята на това изкушение, любимо на хората по цялото земно кълбо. Тогава ЮНЕСКО я обявява за част от световното културно наследство и произведение на изкуството на неаполитанските „Pizzaiuolo“ (майстори на пица, б.р.). Ключовите елементи в него са приготвянето на тестото, изпичането му в пещ на дървени въглища и въртеливите движения, които майсторите извършват, за да бъде пицата еднакво добре изпечена от всички страни. Понастоящем само в Кампания, чийто главен град е Неапол, живеят и практикуват своята изкусност около 3000 pizzaiuolo.

Между другото, макар Световният ден на пицата да се чества на 9 февруари, италианците имат друго мнение по въпроса и те празнуват на 17 януари. Макар че, ако обичате пицата, нищо не може да ви спре да празнувате великолепния й вкус в който ден си пожелаете.

Ние ще ви помогнем с три рецепти за домашна пица плюс рецепта за домашно приготвено тесто. От вас е само вдъхновението да напудрите кухнята с брашно. Можете да замесите и децата в това вкусно приключение. Практиката показва, че съвместното правене на пица винаги се посреща с ентусиазъм от тях, а пък е и хитър начин да ги приобщите към свещенодействието, наречено приготвяне на домашна храна.

Ако обичате пица, може дори да си организирате регулярен семеен ден на пицата. Всички ще са доволни.

Ето и обещаните 3 рецепти за пица:

Пица с шунка и кашкавал, в чието приготвяне с огромно желание се включи една 7-годишна госпожица. Тъкмо потвърждение за това, че децата обичат да участват в готвенето, допада им да им се делегират различни кулинарни отговорности и да ги приемаме като равноправни участници, без да ги поправяме. А рецептата е класическа, няма как да сбъркате с нея.

Пица с пушена сьомга, снимана отгоре
Пица с шунка и кашкавал, моцарела, чери домати и пресен босилек, заснета отблизо на стара дървена маса
Пица с прошуто и рукола, поднесено на хартия за печене с чери домати, зехтин и мащерка, снимано отстрани

Пица с прошуто и рукола – класическо потвърждение на максимата, че малкото е много. Всъщност, истинската италианска пица е семпла – често с до едва три продукта. Достатъчно е да споменем вечните „Маргарита“ и „Маринара“. Подобно ограничение предполага много добро познаване на продуктите и отлично съчетаване на вкусовете. Прошутото и руколата са най-добри приятели. Солеността на прошутото се съчетава чудесно с деликатната лютивина и специфичния вкус на руколата. Тя пък е добра компания за чери доматите. Ако досега не сте опитвали, направете си салата само от рукола и чери домати със сол, няколко капки лимонов сок и зехтин. Ще разберете какво имаме предвид още с първата хапка.

И нещо по-различно – пица с пушена сьомга. В масовата представа пицата е гореща и ароматна, с гъст и вкусен доматен сос, разтягащо се на конци сирене, тънка и мека основа и хрупкави крайчета. Не и този път. Имаме за вас студена пица с хрупкава и пикантна основа, намазана със смес от заквасена сметана и хрян, небрежно пръснати отгоре парчета пушена сьомга, каперси, червен лук и пресен кориандър. Всичко, което не свързвате с пица, но въпреки това ще заобичате.

Лесният начин и за трите рецепти е да ползвате готово тесто от магазина. По-трудният, но пък по-автентичен е да си го замесите сами. Брашно, царевично брашно, сол, захар, вода, зехтин, мая – това е всичко. И любов, разбира се. Всеки pizzaiuolo в Неапол ще ви каже, че без любов не става хубава пица.

Честите Световен ден на пицата и добър апетит!