В света на изтънчената кулинария и здравословното хранене през есента се издига една величествена дама – тиквата. Тя не е просто зеленчук, добавка в супа или вкусов и цветен нюанс в десертите.

Тиквата е истинско чудо на природата, което съдържа 90% вода, но въпреки това крие невероятна палитра от витамини, минерали и антиоксиданти. В супи, основни, салати, десерти – тя не само гали небцето, но се и грижи за доброто ни здраве и отлична форма.

В тиквата откриваме важните за оранизма витамини А, С, Е, D, РР, К, витамините от група В, както и изключително редкия витамин К. Знаете ли, че в нея има 5 пъти повече каротин, отколкото в морковите? В организма ни каротинът се превръща във витамин А, който е важен за здравето на очите и е мощен антиоксидант.

В 100 г тиква се съдържа 1 г белтъчини, което е повече, отколкото в пъдпъдъчите яйца!

Защо е добре да включим тиквата в менюто си

Богат източник на минерали: Тиквата е богата на минерали като желязо, калий, магнезий, мед и фосфор. Желязото подпомага кръвообращението, а калийът е важен за контрола на кръвното налягане и хидратацията на клетките. Магнезият изпълнява ключова роля във функционирането на нервната система, а фосфорът е от съществено значение за здравето на костите.

Фибри за добро храносмилане: Тиквата е богата на диетични фибри, които са от съществено значение за доброто храносмилане и функционирането на храносмилателната система. Фибрите помагат за поддържане на нормална функция на червата, предотвратяват запек и спомагат за редовно изхвърляне на отпадъци от организма.

Колац от три изображения с тикви и салата от тиква

Антиоксидантни свойства: Тиквата съдържа антиоксиданти като бета-каротин, витамин С и е важна за защита на организма от свободните радикали. Тези вредни молекули предизвикват окислителни процеси в клетките и са свързани със стареенето и различни заболявания, включително рак.

Намалява риска от хронични заболявания: Консумацията на тиква може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и депресия. Това се дължи на богатото съдържание на антиоксиданти, фибри и витамини.

Да не забравяме красотата: Тиквата не е полезна само като храна, но и като съставка в козметични продукти. Екстрактите от тиква се използват в кремове, маски и серуми за лице, защото подпомагат хидратацията на кожата, имат антиоксидантни свойства и могат да подобрят текстурата и тенa на кожата.

Златен дар от природата

Този златен дар на есента ни предлага нещо повече от вкусни ястия и ароматни спомени от есента. Тя носи в себе си ключа към балансираното хранене и здравословен начин на живот. Добрата новина е, че и след термична обработка тиквата запазва своите полезни качества.

Какво да си сготвите с тиква? Съвсем не само тиквеник и печена тиква. Тя намира място в готвенето по всички краища на света. В Италия приготвяте с нея великолепно ризото, в Тайланд готвят къри, японците я слагат в салата, а французите в чийзкейк. В Мексико си хапват емпанади с тиква, а в Южна Африка много интересни тиганици…

Крем супа от тиква, посипана със семе, заснета отгоре
Пита с тиква, поднесена на парче в чиния и аранжирана сезонно с декоративни тикви
Две чашки с крем от тиква, снимани отгоре

Тя може да се свари, запържи, запече и да се приготви както сладка, така и солена – въпрос на въображение и вкус. В нашата колекция от рецепти с тиква ви очакват интересни предложения. От супа, през салата, до различни десерти, която и да приготвите, ще ви хареса. Опитайте!

Приятно готвене и добър апетит!