Предвид ситуацията, в която се намираме, повечето хора, чиито професии им позволяват работят вкъщи, или практикуват т.нар. хоум офис. За някои това е благословия, за други не съвсем. Противно на схващанията, че когато работим от вкъщи, работата е по-малко, това съвсем не е така. Освен това вкъщи, човек се чувства уютно, защитено, малко по-лежерно и обикновено домът не е пригоден да служи и като офис.

Константин Ганчев

Знаем, че прекаленото стоене на едно място води до редица обикновено вредни мисли. Това важи с още по-голяма сила, когато сме затворени и най-далечната дестинация е балконът, или в краен случай кварталното магазинче.

В комбинация с повечето работа и недостига на свеж въздух и витамин D,  дългата изолация води до тревожност и рязко влошаване на физическото състояние. Кинезитерапевтът Константин Ганчев дава няколко полезни съвета за времето, прекарано вкъщи, и как в края на тази принудителна изолация да не се окажем по-сковани, обездвижени и с натрупани физически дискомфорти от когато и да било.

Още със ставането отделете 5 минути за бързо разтягане.

Тялото има нужда от раздвижване, а сутрешният тонус не е за подценяване. Така наречената хигиенна гимнастика представлява именно това – наклон наляво и надясно, усукване в двете посоки, за да събудите тялото, след което можете да си пуснете с удовлетворение сутрешното кафе.

Не подценявайте дори малкото раздвижване

Самото движение намалява много нивата на стрес, тоест на хормоните адреналин и кортизол в организма. От чисто психологическа гледна точка, стоенето в затворено пространство и изолацията водят до тревожност. В настоящата ситуация тя се засилва още повече. За да я избегнете, на всеки 40 минути ставайте да направите няколко обиколки на стаята или да пренаредете чашите, чиниите. Клековете или скачането на въже също са чудесен вариант за раздвижване в домашни условия и поддържане на физическото състояние.

Обособете си място за работа, което ви е удобно и не чувствате напрежение в тялото

Обикновено гърбът е най-засегнат и болките в него не подминават почти никого. За да избегнете това, трябва да имате плътна опора на облегалката. Ако нямате подходящ стол или диванът е предназначен само за гледане на филми, може да импровизирате с възглавница. Важно е да има плътен контакт на гръбнака с облегалката. Нивото на компютъра или лаптопа да бъде равно на нивото на очите, като може да го повдигнете с книги.

Не забравяйте да излизате поне на терасата

Свежият въздух действа ободрително на мозъка и подобрява фокуса ви.

Отделете малко време за себе си

За да се чувствате добре и да сте достатъчно продуктивни, все пак не забравяйте да осигурите и малко време за себе си. Било то чрез тренировки, които изпълнявате всеки ден и натоварвате различни групи от тялото, като четете книга, пиете от любимия си чай или просто вечер си пуснете музика и разпуснете.