Няма лекар, който да е не е убеден колко голям дял от хроничните заболявания в ежедневната му практика се дължат на хранителни и метаболитни нарушения и какво огромно значение за здравето на всеки от нас има храната. Всички въглехидрати, които консумираме, се преобразуват в глюкоза (вид захар). Това се случва или директно в червата или след като се разградят и стигнат до черния дроб.

Всичките тестени храни, оризът, картофите, зърнените закуски, десертите и тортите приключват пътя си в тялото под формата на глюкоза. Когато бъде изгорена в клетките, тя се превръща в източник на енергия.

Поемането на глюкоза от клетките се осъществява чрез посредничеството на хормона инсулин. Той се произвежда от панкреаса – храносмилателната жлеза, която се намира зад стомаха. Специализираните бета клетки в панкреаса „усещат“ повишената концентрация на глюкоза и аминокиселини след хранене и освобождават инсулин в кръвния поток.

Защо е толкова важен инсулинът

Инсулинът е един от основните регулатори на обмяната на въглехидратите и мазнините. Ето затова го наричат изграждащ хормон. Неговата основна задача е да транспортира глюкозата от кръвта до мускулните клетки и черния дроб, където тя се използва за енергия или се съхранява под формата на гликоген. Щом тези „запаси“ се попълнят, образно казано, излишната глюкоза се транспортира до мастните клетки, където се превръща в мазнини.

В природата храната е оскъден и ограничен ресурс, който, ако се замислим, не е наличен във всеки един момент. Именно затова тялото ни се е научило да съхранява излишните хранителни вещества, които са постъпили в него, за да се запаси за периодите на условен глад.

Най-общо задачата на инсулина е да:

  • понижава нивата на кръвната захар, като засилва усвояването на глюкоза от мускулите, черния дроб и мастната тъкан;
  • потиска разграждането на мускулен протеин и стимулира синтеза на нова мускулна тъкан от наличните в кръвната плазма аминокиселини;
  • стимулира усвояването на мастни киселини от мастната тъкан и потиска разграждането на мазнините в мастната тъкан.