Люто или солено? Постно или с месо? Пържено или печено?

Готови ли сте да се включите в едно пикантно кулинарно предизвикателство с професионалните готвачи Георги Николов и Оля Петрова? Те слагат престилките, за да премерят сили в кухнята и да провокират сетивата ви, а защо не и желанието ви да творите вкусно и да опитате нещо ново.

В следващите няколко седмици двамата ще се съревновават за вашето одобрение с изкусителни гозби, традиционни за кухнята на държави от Балканския регион. Забравете за сармите, кюфтетата, пълнените чушки, мусаката и всички други добре познати ястия и се подгответе за нещо различно, което не сте опитвали досега! Подгответе се и да печелите!

Предизвикателството, разбира се, започва от България с две вкусни гозби, които винаги ни карат да искаме още и още – традиционната банска капама и великолепен домашен хляб с подправки. Признаваме, че изборът е труден, защото капама без домашен хляб не върви, но… предизвикателството си е предизвикателство.

В подправките е кулинарната истина

И понеже стана дума за подправки… Дори да разполагате с най-добрите продукти, без подправки храната губи своята уникалност. Пикантното, нагарчащото, сладникавото, соленото, билковото, тревистото, опушеното, землистото, ориенталското, екзотичното… Те придават характер на ястията и правят разликата в наглед еднакви рецепти. Едно да извадиш, друго да добавиш и вкусът вече е съвсем различен.

Какво би била например капамата, ако й липсва пикантността на дафиновия лист и черния пипер. И колко безлична ще е без наситения цвят и вкуса на сладкия червен пипер, който обагря и насища ориза. Важно е не количеството, а точният подбор на аромати, които създават този характерен вкус на снежна зима в Банско. Защото има и капама по якорудски, по разложки, по смолянски… Както може да се предположи, миксът от подправки е променлив. Някъде добавят чесън, другаде кимион или семена от копър. Георги Николов се придържа към светата троица на капамата – черен пипер, дафинов лист, червен пипер. Задължително добре изсушени и правилно съхранявани!

Точната комбинация от подправки е важна и за домашния хляб, който Оля Петрова замесва. Риган, босилек и мащерка, расли и брани на слънце, когато етеричните масла в тях са най-силни. Сушени така, че цветът и уханието им да се запазят. И сух чесън – всички подправки в равни количества и задължително разбъркани в разтопено масло. Защо? Защото овкусяват него, а по този начин уханието и вкусът им пропиват в тестото по време на печенето. Ако просто ги поръсите между корите, нищо няма да се получи 

Коя от двете рецепти искате да опитате първо?

Очаквайте предизвикателството!

Всеки от вас ще има шанса да спечели от това кулинарно предизвикателство, и то не само вдъхновение за готвене. Подкрепете една от представените рецепти и участвайте за пълна торба с ароматни подправки.

На случаен принцип готвачът, приготвил най-харесваното ястие, ще изтегли измежду гласувалите за него късметлията, който ще подправя ястията си с първокачествените подправки на Vegeta.

На вас, нашите читатели, ще се падне отговорната задача да прецените кой от двамата готвачи се е справил по-добре, като изгледате видео рецептите и гласувате за тази, която ви допада повече.

Очаквайте старта на предизвикателството скоро!

* Създадено за Vegeta