Зимата е сезонът на вкусните цитрусови плодове. Имаме портокали, мандарини, лимони, помело, които ни зареждат не само с витамини, но и с добро настроение и внасят цвят в тези иначе бледи месеци.

В магазините има достатъчно от всичко и рядко купуваме големи количества, но и малкото, което взимаме, трябва да се съхранява правилно. Лимонът издържа няколко месеца в хладилник, докато лаймът може да издържи не повече от две седмици. Мандарините, грейпфрутът и портокалите също са дълготрайни, но ако дори само един плод е започнал да се разваля, не след дълго гниенето ще плъзне и по останалите.

Ако по някаква причина се налага да запазите цитрусови плодове по-дълго, можете да направите разтвор (по-разреден) с фунгициди и да ги потопите в него. Може да използвате и течен парафин. По този начин ще се матира кората, ще се запушат порите и няма да влизат бактерии.

Трябва обаче да имате предвид, че фунгицидите и парафинът са канцерогенни и опасни за здравето. Затова измивайте внимателно и белете старателно кората на обработените цитруси. Не е препоръчително да я използвате при приготвяне на сладкиши.  

Когато купувате цитруси, избирайте по-тежки плодове

Това е гаранция, че ще са по-сочни. И ако в разгара на зимата на практика няма как да случите на лоши цитрусови плодове, в края на сезона трябва да сте особено внимателни. Ако са леки, това значи, че са започнали да изсъхват отвътре.

Правилото важи с още по-голяма сила, когато купувате помело. Въпреки че този приятен сладникав плод е на българския пазар вече от доста години, много хора не се осмеляват да посегнат към него и не знаят нито какъв  на вкус, нито какъв е отвътре и как да се „преборят“ с него. Често дори търговци на плодове признават, че никога не са го опитвали.

Сега е моментът да му се насладите в пълнота. Плодовете са сочни и сладки, така че рискувайте. Докъм края на февруари са най-добри, след това стават сухи и безвкусни.

Как да изберете и съхранявате банани

Към списъка с цитрусови плодове обикновено автоматично добавяме и бананите. Ето как да се погрижим и за тяхното правилно съхранение.

Жълти и зелени банани

Тъй като бананите се берат от дървото, докато са още зелени, не е необичайно да ги видите в този цвят в магазина. Изборът на банани зависи от това как искате да ги консумирате. Бананите трябва да бъдат твърди (но не прекалено), със светла кора и без наранявания. Стъблата трябва да бъдат непокътнати.

Бананите изглеждат устойчиви, но всъщност са много крехки и трябва да се внимава при тяхното съхранение. Те трябва да бъдат оставени да узреят на стайна температура и не трябва да се подлагат на твърде високи или твърде ниски температури.

Неузрели банани не трябва да се слагат в хладилник, тъй като това ще прекъсне процеса на зреене!

Ако искате да узреят по-бързо, можете да сложите плодовете в хартиена торбичка или да ги увиете във вестник. Добавете и една ябълка, за да се ускори процесът.

Узрелите и меки банани, които няма да консумирате, могат да се поставят в хладилник. Тяхната кора може да потъмнее, но месестата им част им няма да бъде засегната. Ако все пак вече не ви се струват толкова привлекателни за ядене, може да ги превърнете във вкусен десерт, а не да ги изхвърляте.

За максимален вкус при консумация на бананите от хладилника, ги извадете поне 30 минути да постоят на стайна температура.