Хората, живеещи със затлъстяване, имат по-големи шансове да развият редица сериозни медицински проблеми. Тези здравословни проблеми засягат почти всяка част от тялото, включително мозъка, кръвоносните съдове, сърцето, черния дроб, жлъчния мехур, костите и ставите.

Нервна система

Наднорменото тегло и затлъстяването значително увеличават риска от инсулт, при който кръвта спира да тече към мозъка. Затлъстяването също може да има дълбоко въздействие върху психичното здраве. Това включва по-висок риск от депресия, лошо самочувствие и проблеми с изображението на тялото.

Дихателната система

Мазнините, съхранявани около врата, могат да направят дихателните пътища твърде малки, което съответно да затрудни дишането през нощта. Това се нарича сънна апнея. Дишането може действително да спре за кратки периоди от време при хора със сънна апнея.

Храносмилателната система

Затлъстяването е свързано с по-висок риск от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕРБ се появява, когато стомашната киселина изтече в хранопровода. Освен това увеличава риска от развитие на камъни в жлъчката. Това е, когато жлъчката се натрупва и втвърдява в жлъчния мехур. Това може да изисква операция. Мазнините също могат да се натрупват около черния дроб и да доведат до увреждане на черния дроб, белези и дори чернодробна недостатъчност.

Сърдечно-съдова и ендокринна система

При хората със затлъстяване сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в тялото. Това води до високо кръвно налягане или хипертония. Високото кръвно налягане е водещата причина за инсулт. Затлъстяването може също да направи клетките на тялото устойчиви към инсулин. Инсулинът е хормон, който пренася захар от кръвта до клетките , където се използва за енергия. Ако има инсулинова резистентност, захарта не може да бъде поета от клетките, което води до висока кръвна захар. Това увеличава риска на човек от диабет тип 2 – състояние, при което кръвната захар става твърде висока. Диабетът тип 2 е свързан с редица други здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, инсулт, ампутация и слепота.

Високото кръвно налягане, високият холестерол и високата кръвна захар могат да направят кръвоносните съдове твърди и тесни. Втвърдените артерии, наричани още атеросклероза, могат да увеличат риска от инфаркт и инсулт.

Диабетът и високото кръвно налягане също са чести причини за хронични бъбречни заболявания.

Скелетна и мускулна система

Затлъстяването може да причини влошаване на костната плътност и мускулната маса. Това се нарича остеосаркопенно затлъстяване. Остеосаркопеничното затлъстяване може да доведе до по-висок риск от фрактури, физическо увреждане, инсулинова резистентност и по-лоши цялостни здравни резултати.

Излишното тегло също може да окаже прекалено голям натиск върху ставите, което води до болка и скованост.

Други ефекти върху тялото

Затлъстяването е свързано с повишен риск от много различни видове рак, включително рак на ендометриума, черния дроб, бъбреците, маточната шийка, дебелото черво, хранопровода и панкреаса.

С увеличаването на индекса на телесна маса (ИТМ) се увеличава и рискът от развитие на рак.

Тъй като затлъстяването е хронично заболяване, успехът от лечението изисква усилия за цял живот. Редукцията на телесното тегло дори само с 5-10% от изходното значително снижава риска от усложнения на затлъстяването.

Съществуват различни принципи на лечение:

  • диетолечение;
  • двигателна активност;
  • поведенческа терапия;
  • лечение с медикаменти;
  • хирургични методи и др.

Профилактика на за

Превантивните мерки срещу наднорменото тегло и затлъстяването включват преди всичко обучение в правилно хранително поведение и редовна двигателна активност. Изграждането на тези навици трябва да започне още в ранна детска възраст, тъй като затлъстяването в детска и юношеска възраст е съпроводено от значително по-големи промени в мастната тъкан.

Прехранването през ранния период от живота се последва от увеличение броя и размерите на мастните клетки, като увеличеният им брой остава непроменен и в по-късна възраст. Това обяснява по-трудното поддържане на намалено тегло и склонността към възвръщане на килограмите при хора, които са били с наднормено тегло в детството.

За разлика от децата, мастните клетки при възрастни нямат възможност за делене. Затлъстяването при възрастните е свързано само с увеличение на размерите на мастните клетки, без промяна на техния брой.

Време за четене: 3 minutes


Още за четене: