Нали се сещате за онзи аромат на кафе, който не може да се опише с думи, но събужда сетивата. Някои казват, че е от кафето, други – че е от начина на приготвяне. Всички са единодушни, че той примамва дори онзи, за когото кафето не е част от всекидневните лични ритуали.

Знаете ли обаче колко ръчен труд е вложен, за да ви усмихва съвършената комбинация от вкус и аромат всяка сутрин?

По официални данни в света годишно се консумират близо 11 млн. тона кафе. Въпреки че на ден се изпиват милиони чашки от ободряващата черна напитка, малко хора са запознати с процеса, който им гарантира винаги вкусно, ароматно и освежаващо събуждане. Нямат представа и колко малко е нужно, за да се обърка всичко. Но да започнем отначало.

Възможни са много и различни дефекти в кафееното зърно (всяко едно поотделно), които са в състояние да влошат качеството на крайния продукт. Зърното може да е изсъхнало, с нарушена цялост, зеленикаво, неузряло. Може да е нахапано от насекоми, поразено от гъбички, замърсено с някакви вещества след обирането му. Производителят е длъжен да следи за всички възможни отклонения от качеството. По отношение на някои дефекти, дори само

няколко некачествени зърна могат да съсипят вкуса на цялата партида

Съществуващите на пазара продукти, които са създадени, за да улеснят процеса на сортиране на качествените от некачествените зърна, всъщност могат да регистрират елементарни отклонения въз основа на цвета и формата на зърната. Затова в огромната си част контролът по качеството се осъществява ръчно. Това означава халета с камари кафе и хора, наредени в редици един до друг, които преглеждат зърната на ръка, за да открият и отстранят онези от тях, които са негодни. Има само едно определение за това – къртовски труд.

В същото време всички сме наясно, че там, където е намесен човешкият фактор, трудно може да се говори за перфектни и неоспорими резултати. Технологията за отглеждане, преработка и окачествяване на кафеените зърна е

стара колкото самата напитка

От десетилетия тя очаква сериозно технологично осъвременяване. Чакането обаче си е струвало, защото сега процесът може да се оптимизира до максимум с помощта на технологии, които допреди десетилетие бяха

определяни като футуристични

Учени от университета Юан Дзъ в Тайван, производители на кафе от Перу и технологичният гигант Lenovo заедно са разработили компютърна система, която сортира зърната по всички възможни показатели за качество. За целта те първо се изсипват на поточна линия. Камера заснема всяко от тях, а добавен интелект, на базата на предварително въведени критерии за качество, отсява негодните с прецизност, несравнима с тази от сортирането на ръка.   

Принципът на работа на системата изглежда прост, но конструирането й изобщо не е. Високопроизводителната компютърна система ThinkSystem е конструирана от Lenovo. Инженерите на компанията и учените от Тайван интегрират в нея алгоритъм, задвижван от изкуствен интелек. Той класифицира кафеените зърна на практика безпогрешно. За обучението на модела е използвана цялата налична база данни за кафето от организацията на 8-те най-големи производители на кафе в Перу.

Резултатът от това съвместно усилие е впечатляващ. Отделянето на качествените от некачествените кафеени зърна е по-лесно и по-бързо от когато и да било в цялата 6-вековна история на производството на кафе. Нещо повече, той вече се прилага в практиката.

Така тайната за хубавото кафе всъщност се оказва… добавеният интелект

„Нашата цел не е да заменим работниците с машини, а да облекчим труда им. Искаме да им помогнем с възможностите, които този добавен интелект дава“, изтъкват учените.

Положителните резултати се отразяват на всички по веригата. Най-пряко засегнати обаче са работниците и крайният потребител. За първите това означава по-малко изтощителен труд. За вторите – напитка с балансирана киселинност, богат и плътен аромат и без намек за плесен или други неопределими вкусове – всеки път!

За планетата пък това са повече усмихнати и щастливи хора, които всяка сутрин, без изключение, могат да се насладят на съвършената чаша кафе.