Цветята в кухнята! Хрумвало ли ви е да ги използвате като кулинарен продукт?

Според тълковния речник „цвете е тревисто или храстовидно растение, което има цвят като размножителен орган“. Това определение е далеч от нашите романтични представи за цветята – техните цветове и аромати, но е важно, за да ги отделим от останалите видове растения, с които сме свикнали да готвим – най-вече подправките. Основната разлика е, че при по-голямата част от подправките се консумират стъблата, корените или листата, а съвсем логично при цветята – цветовете.

Повечето от нас са консумирали цветя, без дори да го осъзнават – лайка, шафран, хибискус (прословутия чай каркаде), жасмин, лавандула, артишок, ехинацея. Традиционно цветята са добре познати в козметиката, но не са чужди и на кулинарните ентусиасти. От една страна,  разнообразяват вкусовете, а от друга, придават нежен аромат и изтънчен завършек. 

Преди да се втурнем в цветни кулинарни приключение, е важно да знаем, че

не всички цветя са ядливи

а някои могат да бъдат дори токсични.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че отнема години човек да се научи да разпознава ядливите цветя, но усилията си заслужават. Те добавят онази изтънчена нотка, която кара сетивата ни да любопитстват коя е тайната съставка. Идват в различни форми – тревисти растения или храсти, разнообразни аромати и палитри.

Има безбройни начини за приготвянето и съхранението им, но най-често се използват като украса или добавени към различни видове сладкиши и напитки.

Езикът на цветята

Един от най-любопитните факти за цветята е, че по време на Викторианската епоха в Обединеното кралство е създаден език, който е имал за цел да даде символика и смисъл на различните видове, известен като „флориография“. Основното предназначение на този език било да се предават тайни съобщения за чувства и мисли, които нямало как да бъдат изречени на глас.

Колаж от 4 снимки на цветя, които стават за ядене: бъз, латинка, лавандула и маслодайна роза

Бъз – усърдие

Цветовете на бъза са отлична основа за сладък сироп, който се консумира като освежаваща напитка – самостоятелно или в добавка към лимонада и слабо алкохолни коктейли.

Лавандула – лоялност, любов и отдаденост

Лавандулата има един от най-разпознаваемите цветове и аромати. Цветът трябва да се добавя с особено внимание, тъй като е силен и може да „превземе“ изцяло ястието, към което е добавен. Лавандулата често се използва в сладкарствотото като добавка към сладоледи, бисквити, сладки макарони, шоколад.

Латинка – патриотизъм

Заради пиперливия си и леко горчив вкус латинката се използва за приготвянето на салати, супи, маринати и пюрета. Консумират се най-вече цветните пъпки, пресните листа на цветето и недоузрелите семена.

Маслодайна роза – свежест, персийски посланик на любовта

Цветовете на маслодайната роза са известни с пленителния си и сладък аромат и се използват главно в козметичната и парфюмерийната индустрия под формата на масло или розова вода. Цветните листенца са безопасни за консумиране и се ползват за подправянето на ястия. Могат да се консумират като билкова отвара, в коктейли и като добавка за различни сладкиши.

Теменужка – вярност, скромност

Макар и синтетично създадени, бонбоните „Теменужка“ и „Виолетка“ съвсем отчетливо имитират вкуса и аромата на това уханно цвете. Обикновено теменужките се консумират сурови или захаросани. От тях може да се приготвя сироп, който също да служи за добавяне на нотка „пролет“ в различните сладки изкушения. 

Палитра от вкусове и аромати: основни правила за приготвяне

Има различни техники за приготвяне и консервиране на ядливи цветя. Важно е, преди да пристъпим към приготвянето им, да сме сигурни в техния произход.

Най-добре е да отглеждаме цветята за консумация сами и винаги да ги измиваме добре. Най-използваните методи на приготвяне са:

  • сушени цветя – могат да се използват за приготвянето на сиропи или билкови отвари и да се консумират самостоятелно или в комбинация.
  • цветна захар – обикновена захар на кристали се ароматизира с пресни цветя, като листенцата се оставят в нея различно време в зависимост от интензитета на аромата на самото растение.
  • захаросани цветя – с помощта на четка върху всеки цвят се нанася сироп, приготвен от пудра захар и белтък. По този начин при правилно съхранение цветята могат да се използват до една година.

Цветовете на различните растения участват в кулинарното изкуство от векове. Тази традиция се  преоткрива, за да добави вкусове, аромати и красота към кулинарното преживяване, като така го прави още по-завършено.

Независимо дали ще се впуснете в експерименти, или предпочитате цветята просто да красят масата, на която се храните, не забравяйте да се наслаждавате на всяко кулинарно приключение и да не спирате да търсите вдъхновение.

Автор: Екатерина Вътева