Лапад, лопуш, щавел, щавляк – с този градински плевел се приготвят едни от най-вкусните пролетни ястия. Наложена баница с домашно точени кори, сготвен с ориз и агнешко, разхлаждаща бистра супа, подкиселена със зелени джанки, каша с лапад… Той расте по поляните в голямата част на Европа, като само в България се срещат около 20 вида.

Съвременната традиция лападът да се консумира като пролетен листен зеленчук е предимно източноевропейска. Много лапад хапваме ние, българите, и съседите ни сърби. Растението обаче е било познато още в Античността. Листата му били предпочитани от римските войници, тъй като намалявали чувството за жажда по време на дълги походи. Хораций пише, че листата от лапад са отлично слабително средство, а Вергилий го препоръчва като задължително растение за градината на всеки порядъчен селянин. През средновековието, когато разнообразието от храни в Европа било съвсем малко, а повсеместният глад – често явление, скромният лапад постепенно навлиза във всички аристократични готварски рецепти.

Вкусният лапад расте рано през пролетта, на слънце или на сянка, но предпочита влажна почва. Има го по ливадите, в запустели места, в градината на всяка къща – практически навсякъде. Той е краткотрайно многогодишно растение с мощни корени, големи листа и жилави стъбла. След периода на зимна латентност листата му бързо избуяват. Те се появяват плътно сплескани, набръчкани и сочни.

Ако се сдобиете с повече, може да го замразите подобно на спанака. Стерилизиран в буркани, ще ви бъде подръка до нов. В кухнята

лападът се използва най-вече за пролетни ястия

защото тогава е крехък и не горчи. От него можете да си приготвите чудесна постна яхния с ориз. Ако имате агнешко, още по-добре. Задушете го в малко олио със зелен лук и си направете наложена баница. Чудесен е на каша със сирене или просеник, а ако сте достатъчно сръчни, можете да си навиете и сармички. На практика всяко ястие, което приготвяте спанак, може да бъде направено с лапад. Разликата във вкуса обаче безспорно е в полза на лапада.

Салата с лапад, киселец и репички в купа, снимана отгоре
Тиган с лапад с яйца и сирене, сниман отгоре

Няма да го срещнете за консумация в суров вид, макар вкусовите му качества да са прекрасни, особено добавени към салата от различни зеленолистни.

Листата на свежия лапад са невероятни източници на желязо и понякога се използват като заместител на спанака в ястия. Препоръчително е стъблата да се отстраняват, особено при приготвяне на супи и печива с ориз.