Хапвате ли сладко, когато сте под стрес? Качвате ли килограми в периоди на напрежение? Има храни, които помагат да поддържаме баланса при повишена тревожност и стрес и са наистина здравословни. Както винаги, тук на помощ с ценни съвети идва нашият консултант по здравословно хранене Кирил Танев.

Не му е лесно на съвременния човек, претрупан с информация кое е полезно и кое не, как да се храни и от какво се нуждае организмът му. Неусетно сме вдигнали летвата твърде високо. Диетата, която се опитваме да спазваме, трябва едновременно да прави сърцето и мускулите силни, кожата и косата – красиви, нервите – здрави, а мозъка – по-бърз и ефективен от всякога…

И въпреки че няма как да повишим коефициента си на интелигентност, хапвайки определени храни, то работата на нашия мозък и нервна система до голяма степен зависят от изборите, които ежедневно правим. Ако често, под влияние на стреса в работното ежедневие, завършваме деня си, посягайки към сладкото или други висококалорични изкушения, сме застрашени от сериозни последствия за здравето си.

Въпреки че човешкият мозък представлява много малка част от телесното тегло, реално той консумира половината от дневните нужди от въглехидрати. В условията на стрес обаче той се нуждае от допълнителна енергия. Интересното е, че в такива моменти той не я търси от резервите на тялото, а включва механизми за подобряване на доставката на глюкоза, които предизвикват още и още консумация на храна.

В напрегната ситуация мозъкът търси сладко

Именно тогава стават най-големите гафове.

Как тогава да си набавим нужната енергия, без да качим някой излишен килограм точно там, където не искаме?

Захарта под всякаква форма осигурява на мозъка незабавно необходимата му енергия. Това обаче ни дава само краткосрочен енергиен тласък и по този начин по-добра концентрация. За съжаление, захарта кара нивото на кръвната захар да направи бърз пик, последван от рязко спадане. В резултат на това след кратко време тялото отново се нуждае от енергия и усещаме това под формата на глад и умора.

Ако искаме да запазим нивата на енергия за по-дълъг период от време, се нуждаем от сложни въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите продукти, съветват диетолозите. Те осигуряват на мозъка енергия и ни помагат в течение на деня да поддържаме по-високи нива на концентрация. Разумно е всяко хранене да включва комбинация от висококачествени протеини, здравословни мазнини и „добри“ въглехидрати от зеленчуци и плодове. Има ли все пак

лакомства, които могат да ни подействат успокояващо, без да ни вредят

Да!

Протеинови мъфини с добавка от веган шоколад, така че да си вземете дозата полезно сладко, без да се притеснявате за килограмите. Ако мъфините не ви стигат, можете да разнообразите и с протеинови вафли.

Протеинови мъфини с веган шоколад

И двата продукта са изключително чисти, нямат захар в тях (подходящи са дори и за диабетици). Едновременно са ултра чисти като съставки, не подуват и не задържат вода, както правят повечето сладки неща.

С тях няма да си развалите фигурата си, а ще можете да набавите нужната ви доза за правилно функциониране на мозъка и преборване със стреса. Тук е много важно успокояването и свалянето на нивата на кортизола (хормона на стреса). Определено това е една добра алтернатива на сладкото!

* Статията е създадена за Protein Muffin.