Есен е, камарите от различни по цвят, размер и форма тикви ни напомнят за един от най-слънчевите дарове на този сезон. Този път обаче няма да си направим тиквеник. Вместо това ще я претворим в елегантен чийзкейк.

Историята на чийзкейка ни връща някъде назад в античните времена. Споменат е за първи път в трактат от 5 в. пр. Хр., посветен специално на изкуството да се приготвя такъв тип сладкиш. Според някои сведения древните гърци са гощавали гостите си по време на сватбените тържества именно с чийзкейк. От сладкото изкушение са си хапвали и атлетите, готвещи се за участие в първите олимпийски игри през 776 г. пр. Хр. Смятало се, че десертът ще им даде допълнителни сили и енергия.

Римляните си харесали рецептата и я заимствали. А от Рим любовта към чийзкейка се пренесла в Англия, а по-сетне и в Америка, където той е особено популярен.

И ето го сега – тук, при нас, с

три прекрасни и вдъхновяващи рецепти с тиква

Най-семплият вариант за чийзкейк с тиква е основа от бисквити и крем от сирене, яйца и тиквено пюре. За да избегнем неприятните изненади с яйцата, чийзкейкът се изпича. След това може да го украсите с настърган шоколад или ядки, за да има контраст.

Чийзкейк с тиква, заснет отгоре, поднесен на парче в чиния и аранжиран с мед и орехи
Чийзкейк с кафе, шоколад и тиква, поднесени с орехи, кафе и тиква, снимани отгоре
Парче тиквен тарт върху тъмна плоча и наряания тиквен тарт върху поднос до него, снимани отгоре

Ако обичате шоколад и тиква, може да ги съберете в един десерт. Цветовете на чийзкейка с кафе, шоколад и тиква излъчват огнена топлина. Отново е печен, но въпреки това е сочен и мек отвътре и с хрупкава основа. Вкусовете са силни и наситени – шоколад, тиква, маскарпоне, кафе (и смляно, и сварено). Съчетават се по вълшебен начин. Всяка хапка е кулинарен екстаз.

С минимален набор от продукти – брашно, масло, яйца, захар и малко течна сметана – и за по-малко от 10 лв. ще приготвите кадифен тиквен тарт. Харесваме го заради хрупкавата основа от домашно маслено тесто и деликатния вкус на тиква. В рецептата няма никакви аромати, само чистият вкус и ухание на масло и тиква. Можете да го приготвите както за делнична наслада на близките си хора, така и за празник. Той е лек и подходящ за финал на по-обилно празнично хапване.  

Докато отпивате от любимото си капучино и хапвате чийзкейк с тиква, вероятно ще ви е забавно да научите, че световните кулинарни умове все още водят спор за класификацията на този десерт. Няма единно мнение за това какво точно представлява той – торта, пай, флан или тарт.

Честно казано, за нас няма особено значение как ще го наречем. Предполагаме, че за вас също. Важното е да ни/ви е вкусно!