Да си направим торта, а? Без повод, просто ей така, заради удоволствието да си отрежем парче, да си го сложим в красива чинийка и да му се насладим. С чашка кафе, с интересна книга, с добър приятел, с най-близките ни. Сладостта на живота, която няма нужна от специални поводи, то създава малките специални моменти.

Торта не значи непременно гигант на три етажа с пет вида крем, дебел пласт фондан и захарни фигурки. Видът и вкусът са съвършено различни неща и второто обичайно отнема по-малко време и усилия.

Затова, за да подсладим дните ви без повод, ви предлагаме

5 лесни рецепти за торта

Спокойно, приготвянето им не отнема цял ден! Не отнема дори половин. Насладата от нежния им вкус обаче остава за дълго.

Една от най-лесните торти е тази с обикновени бисквити, маскарпоне и сладко от малини. Приготвянето й отнема не повече от 40 минути, след това само трябва да изчакате да стегне. Колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусна става. Както се досещате, сладкото от малини може да замените с каквото имате под ръка, но най-вкусна става с горски плодове – ягоди, малини, боровинки.

Бисквитена торта с маскарпоне и сладко от малини, сервирано в чиния с боровинки, между листенца мента, снимано отстрани
Шахматна торта върху висок стъклен поднос, снимана отстрани
Торта Павлова, украсена с плодове, снимана отгоре

Лесна за приготвяне, но много вкусна и ефектна е и шахматната торта с шоколад. Бърза е, защото се прави с готови блатове. От това пък е логичното продължение – лесна, защото имате да направите само два шоколадови ганаша. Специалният ефект се постига с… изрязване. Трябва да изрежете кръгове от ванилови и какаови блатове и да размените местата им, за да може, след като отрежете парче от готовата торта, вътре да бъде на квадрати. Останалото е въпрос на вкус, защото шоколадовият крем въобще не е задължителен. Можете да направите вашата торта с какъвто друг крем пожелаете. Единствената ни препоръка е да е бял, за да е по-видим контрастът при блатовете.

Класиката „Павлова“ – приготвянето й отнема около 2 часа, най-вече заради прецизното изсушаване на голямата целувка. Кремът е студен – маскарпоне, сирене крема и сметана, и приятно свеж заради портокаловия сок и листенцата прясна мента в него. После гарнирате с пресни горски плодове и това е всичко.

По-различна идея

Всички са чували за нея, но малцина се осмеляват да я опитат, а е толкова ефирна прословутата торта от моркови. За този съвършен следобеден каприз имате да направите блат, да го срежете през средата и да слепите с простичък маслен крем с крема сирене, за който ви е нужен само миксер. Без проблем ще се справите за около 2 часа. А после ще си я приготвяте отново и отново.

Торта от моркови, снимана отгоре
Ябълкова торта, сервирана в чиния с орехи, мед и ябълки, снимано отгоре

И за финал ябълкова торта.  Тя се разминава с традиционните представи за торта. Няма нито крем, нито редове от блатове. Само деликатният вкус на масло, ябълки и канела върху нежен, пружиниращ пандишпан. Гарнирайте с топка ванилов сладолед или розичка от сметана и… воала!

Започнахме с идеята, че за вкусна торта не ни е нужен повод. Всяка от тези обаче може да приготвите, за да зарадвате любим човек за неговия специален ден.

Желаем ви сладки споделени моменти!