„Аз нямах шанса да познавам своята баба, но въпреки това тя е част от мен и моята памет по един особен начин – чрез готвенето. Мама ни готвеше прости манджи, но толкова вкусни, че да си оближеш пръстите. В много от пътите, когато съм я питала защо прави нещата по този или онзи начин, тя ми отговаряше със „защото баба ти така правеше“. И понеже нейните кулинарни правила очевидно работеха, тази неоспоримост се пренесе и в моята кухня. Знам, вярвам, че един ден на свой ред ще отиде и при дъщеря ми. Така баба продължава да я има. Тя е тук, с мен в начина, по който точа кори за баница, по който правя бяла пилешка супа или най-обикновени пържени чушки с яйца.“  

Това писмо, написано от дъщерята на 76-годишната Тинка Константинова от кюстендилското село Раждавица, пристигна на пощата на Mate Kitchen неотдавна и откровено ни разплака.

Освен че донесе в кухнята ни от своята емоционалност и изключително ценни рецепти и съвети за готвене, ни накара и да се замислим – за чисто човешката ни склонност да приемаме много неща в живота за даденост. Близките си хора най-вече. Да имаш баба и тя да те глези с какви ли не сладки и солени чудесии е привилегия. Това означава да имаш спомени с вкус, цвят и аромат, а ястията, които ти самият един ден ще приготвяш, да имат история.

Така, над една такава рецепта за копривена чорба с пресечена застройка, която се предава вече 4 поколения от жените в едно семейство, се роди идеята за проекта

„Любими бабини рецепти“

лого любими бабини рецепти

Да разкажем за вкуса на домашните питки, на тиганиците, на тънките мезета, на сладкото от шипки и простичките постни манджички… Но пречупени през вашите лични истории за хора и събития. И да ги съберем в книга, посветена на бабините ястия.

Пролетта дойде едновременно като логично и тематично начало. Раждането, ПРЕраждането, ВЪЗраждането. Всичко започва отново, но всъщност се повтаря и вкусната домашна храна неспирно се върти в този цикъл на сезони и поколения. Затова и слагаме началото с вкусните пролетни зелении – коприва, лапад, киселец, див чесън, лобода, спанак.

колаж от 2 изображения:копривена супа и клин-чорба

Напишете ни в коментар тук любимата си рецепта с пролетни зелении, която помните от вашата баба. Разкажете ни какво я прави толкова скъпа и ценна за вас. Ние ще я сготвим и ще направим така, че повече хора да я опитат и преживеят на свой ред.

За нас ще е чест да споделите именно с Mate Kitchen вашите емоционални и дълбоко лични вкусни разкази.

Очакват ви страхотни награди и много изненади!

Най-въздействащите истории ще публикуваме в книгата с бабини рецепти, която подготвяме.