Ако сте омагьосани от изкуството да забърквате коктейли, пък дори и само за приятелите си, със сигурност вече сте усвоили първия и най-важен урок – балансът. История и модерност се сливат в коктейлната чаша, за да създадат съвършения запомнящ се вкус и… се мерят в милилитри. Затова и мерките и теглилките в света на барманите са по-важни, отколкото в сладкарството.

Два са основните компоненти в един коктейл – алкохолът и миксаторът. Ролята на миксатора е поддържаща, но също толкова важна. Той привнася допълнителни вкусови нотки и разрежда алкохолната база, за да бъде коктейлът вкусен, приятен, да се усеща лек и прочее определения, с които описваме съвършенството. И тук пропорциите, усетът и практиката са много важни, защото недоброто балансиране между алкохол и миксатор съсипва напитката.

За миксатор обикновено се ползват лимонов или портокалов сок, тоник, клуб сода, вода, джиндър ейл. И ето тук в точно определени милилитри се появява историята с името на немския часовникар Йохан Якоб Швепе, който в края на XVIII век изобретява процеса карбонизация и газираната вода. Така от балончетата въглероден двуокис се ражда компанията Schweppes, а под нейната шапка се появява и тоникът – най-старата газирана напитка в света, създадена през 1771 г. В следващите години с марката Schweppes са създадени джинджифиловата бира, известна сред барманите като джиндър ейл (1870 г.), и битер лимонът (1957 г.).

С тези миксатори днес във всяка чаша коктейл по света бълбукат 250 години история и хвърлят провокативно ръкавицата на модерността.

Я да видим какво можеш да забъркаш с Schweppes!

Предизвикателството се отнася за участниците във второто издание на състезанието за бармани любители HomeMasters, на което Schweppes е официален „миксатор“. В регламента е записано, че задължителен безалкохолен елемент в изграждането на рецептата на всеки участващ коктейл е продукт на Schweppes.

Ако смятате, че барманството е в кръвта ви и обичате не просто да забърквате познати коктейли, но и да изобретявате свои авторски рецепти, това е мястото да покажете на какво сте способни.

Все още имате време да покажете своите умения. Първият етап приключва на 15 септември. Дотогава трябва да заснемете как приготвяте авторски коктейл (коктейли), който задължително трябва да включва алкохолен бранд от портфолиото на Кока-Кола ХБК: уиски Naked Malt, уиски Gentleman Jack, водка Finlandia, ром Brugal, джин Bulldog, Jägermeister MANIFEST. Както вече стана ясно, Schweppes е задължителният миксатор.

Колж от три снимки на койтейли

След като заснемете видеото, трябва да го качите в своя Instagram или Facebook профил. Направете го публичен и добавете към публикацията хаштагове #HomeMasters2023 и #CCHBC. След това каченото видео чрез линк трябва да бъде регистрирано във формата за участие в състезанието на адрес https://mybar.bg/homemasters.

Единственото изискване за участие в HomeMasters е да имате навършени 18 години, припомнят организаторите от Кока-Кола ХБК. Пълния регламент можете да видите на https://mybar.bg/homemasters.

HomeMasters е част от голямата барманска програма BarMasters. Миналогодишният победител в състезанието за домашни бармани Цветомир Момчилов тази година ще премери сили с професионалистите.

И вие можете да сте на неговото място! Вадете шейкъра и (се) забъркайте нещо уникално!