Риба и салата – тази комбинация някак естествено се промъква в летните вечери и като калъп пасва на определението „нещо леко“, когато става въпрос за хапване.

В жегите обикновено знаем какво не ни се яде – месо, картофи, ориз, манджа, нищо топло, нищо мазно, да не е супа… В същото време водата (сладка или солена) ни тегли неистово, включително и като източник на нещо вкусно.

Само след два месеца няма да ни е нито до пържене на риба, нито до печене на скара, затова ви предлагаме да се възползваме от оставащите подходящи за такива кулинарни удоволствия дни с нашите любими рецепти за риба и салата. За миг ще забравим за картофите като типична гарнитура, защото имаме няколко по-добри идеи.

Като ще е риба, да е пъстърва

Пъстървата е еднакво вкусна и пържена, и печена на скара, и приготвена във фурната. Но най-вкусна е с подходящия букет от билки и подправки. Тя има мек, ненатрапчив вкус и носи на по-силни аромати.

Филе от пъстърва с бадеми заснето отблизо, декорирано с подправки
пъстърва на скара с лимон, шалот и билки декорирано с копър и черен пипер снимано отгоре
Пъстърва с ароматни подправки заснета отблизо, украсена с босилек

Босилек, магданоз, мента, розмарин, прясна целина заедно с чесън и бяло вино. Всичко това сме събрали в нашата рецепта за пъстърва с ароматни подправки.

По-скромна, но със също толкова впечатляващ вкус е комбинацията от копър, естрагон и лимон.

Двете рецепти вървят чудесно със салата с круши, салата от печени чушки и орехи или пък свежата комбинация от домати, краставици, чушки, лук и червено зеле.

Ако предпочитате по-чистия рибен вкус, пробвайте филето от пъстърва с хрупкава коричка от бадеми. За него ви предлагаме пълнени печени чушки с цедено кисело мляко.

А какво ще кажете за сьомга или скумрия

Мненията за сьомгата са диаметрално противоположни. Някои хора я обожават, а други отказват да я вкусят. Ако сте от първите, ви предлагаме да опитате рецептата за сьомга на скара с бекон и доматена салца и варианта с шалот и лимонова глазура. Няма да сбъркате и с двете.   

сьомга на скара с шалот и лимонова глазура сниамно отблизо
Хрупкави филенца от скумрия заснети отстрани, поднесени с чаша бяло вино и лимон
сьомга на скара с бекон и доматена салца с пресни подправки снимана отпред

Сьомгата има плътен вкус, мазна е и затова й подхожда по-лека салата. Вариациите на тема маруля ще ви допаднат, на нас ни харесва и салатата от спанак, както и лятната салата с авокадо и семена.

Ако много държите на картофите, нека да са печени.

Скумрията е много вкусна риба с характерен аромат. Печена на скара или във фурна с доматен сос съвсем не е единственият вариант за нейното приготвяне. Със студено бяло вино прекрасно се комбинират хрупкавите филенца от скумрия. За тях дори не ви трябва салата, парче сочен лимон е напълно достатъчно.