Септември е – дори да нямате навика да поглеждате към календара, можете да познаете по уханието на печени чушки, което вече се носи от дворове и балкони. Бързаме да консервираме сладостта на отиващото си лято за студените месеци.

Но, докато имаме хубави, расли на слънце месести червени чушки, ще бъде грях да не си подарим вкусна наслада тук и сега.

Най-лесно е да ги добавим в салата. Но ние ви предлагаме да сътворите цялата салата на основата на печени чушки като в нашата рецепта с орехи и канапе от краставици. Комбинацията от печени чушки и краставица не изглежда особено впечатляваща. Това обаче е само на пръв поглед, преди да сте опитали. Когато застанат един до друг, тези два вкуса се допълват съвършено. Орехите добавят хрупкав елемент, а чесънът завършва салатата. Без него през цялото време, докато хапвате, имате чувството, че нещо ви липсва.

Салата от печени чушки и орехи заснета отгоре
Печени пълнени чушки с цедено мляко и орехи заснети отгоре и декорирани с пресни подправки

Изключително ефектно предястие са печените чушки, пълнени с цедено кисело мляко. Плънката всъщност е много богата – заквасена сметана, цедено мляко, орехи, магданоз, сирене, стрък зелен чесън. Свежо, пикантно, хрупкаво, сладко – много вкусове в една хапка.

3 разядки с печени чушки

За разядки са особено подходящи. С каквито и продукти да ги съберете, винаги променят правилата на играта.

Пастет от печени чушки (Сърбия), намазан на филийки, снимано отгоре
Солена палачинкова торта, снимана отстрани
айвар върху дървена кръгла дъска, намазан върху две филийки и сипано в една купичка, снимано отгоре

Чушки, чесън, сирене, магданоз и малко олио – от това става великолепен пастет, който да предложите с крекери или топла питка. А може да си го намажете и на филийка ей така, по някое време през деня. Само не излизайте след това заради чесновия дъх.

С кисели краставички, майонеза, кашкавал е крема сирене ще си спретнете чудна разядка. Рецептата позволява да я поднесете и като пълнеж за солена палачинка или като крем за солена палачинкова торта. Децата ще я харесат намазана на филийка или пък като дип за любимите им пържени картофки – така могат да изядат сериозно количество от нея. Ние я харесваме и като мезе, както и като гарнитура за печено месо.

Да не забравяме и една от звездите в кухнята на сърбите – айварът. Ще кажете, че няма особена разлика между нашата си лютеница и сръбския айвар. Всъщност има, при това много съществена. В айвара не се слагат домати. Това е зеленчуков пастет, който се приготвя основно от червени печени чушки. В Лесковац, откъдето имаме рецептата, му добавят патлаждан и малко чесън за допълнителен вкус.

Печените чушки не са само за разядка и салата. С тях

можете да си забъркате разкошна постна манджа

миш-маш с печени чушки, сервирано в тиган с дървена лъжица хваната в ръка над чиния, снимано отгоре
Пържени чушки заляти с доматен сос, заснети отгоре, поднесени с аранжимент от чесън и подправки

и да се чувствате не просто сити, но и честити. Разбира се, че говорим за пържените чушки с доматен сос. Опитвали сме тази гозба в различни варианти. Само с печени чушки, с печени чушки, които са били панирани в брашно или пък в разбито яйце. Със сос, приготвен само от изварени домати с магданоз, или пък с наситен вкус на чесън… Който от тях да изберете, все ще ви е вкусно. Парче сирене, люто чушле или резен лук и мек хляб – колко малко е нужно само!

Миш-маш с печени чушки е наистина глезотия. Много хора ще ви го приготвят със сурови чушки, които при това не са били добре изпържени. Решите ли да го правите със сурови чушки, нека да са от селските. А ако искате наистина да се поглезите, ги изпечете. Уханието от тигана, когато започнат да се готвят с доматения сос е несравнимо. Съвършенството на миш-маша се дължи на баланса на вкусовете на печените чушки, доматите, сиренето, яйцата и свежия магданоз накрая. Нищо не доминира, а се допълват.