Намаляването на количеството хранителни отпадъци е най-добрият начин не само да спестите пари, но и да нахраните повече хора по света. Да помогнете за спасяването на биоразнообразието на планетата и дори да спрете промените в климата.

Затова ние ви предлагаме няколко варианта за повторната употреба на продукти, които иначе много от нас с лека рака изхвърлят в кошчето.

Аквафаба вместо белтък

Водата, в която сте сварили боба или нахута. Нарича се аквафаба. Тя е богата на полезни вещества. И може да бъде използвана вместо… яйчен белтък при печивата. Идеален вариант е и за приготвянето на вегетариански целувки. Можете да я използвате още при приготвянето на супа, при задушаването на зеленчуци, да я добавите към салатата като дресинг или просто да я изпиете.

Течност от консерва

Сокът от консервираните зеленчуци или маслините… Да, полезен е. В него има много витамини, минерали и пробиотици. Можете да го използвате като основа за приготвяне на маринати с оцет, за мариноване на пилешко, риба, тофу или като сос към сварен зелен боб, зеле и цвекло. Ако добавите нарязан на кръгчета лук в този сос за 15 минутки, ще получите чудно овкусен зеленчук, идеално подхождащ на салатата от боб. Няколко лъжички, добавени към гаспачото, борша или други зеленчукови супи, ще им придадат нов, уникален вкус.

Кори, стъбла и още нещо…

Кората на цитрусите има богат плоден и цветен аромат. И е един от най-добрите продукти в кухнята. Прясната, нарязана на ситно кора от цитрусови плодове ще освежи всяко ястие.
Можете да я добавите към смутита, йогурт, като подправка към салати. Можете да е сварите в захарен разтвор и да я превърнете в чудно сладко. Можете и да я настържете, изсушите и поставите в стъклен буркан или торбичка от плат – за ароматизатор. Портокаловата кора добавете настъргана към чая, а лимонената – на прах, към солта и пипера – ще получите пикантна подправка.

Кората от динята или пъпеша също може да бъде употребена. Обелете зелената или жълтата част, а бялата можете да добавите към салатите, салцата, гаспачото.
От почистените динени или пъпешови кори можете да сварите и сладко, да добавите към смутито.

Стъблата на зелените подправки са също толкова вкусни и ароматни, както и листата им. Просто ги нарежете на много ситно и добавете към ястието. Разбира се, това не се отнася за розмарина или другите подправки с твърди стебла, само за меките като магданоз, босилек.

Сърцевината на зелето, която сме свикнали да изхвърляме, защото е твърда, е богата на калий, калций, витамин С. Нарежете на малки кубчета, задушете и използвайте като гарнитура.

Хитрости с мляко

Водата от киселото мляко е богата на калций, пробиотици и витамини. Не я изливайте от кофичката. Използвайте я при приготвянето на печива, както и на всички онези ястия, при които се добавят кисело-млечни продукти.

Вкисналото мляко можете да направите на извара. От 1,5 -2 литра ще излязат 200-400 г. Можете да го използвате и при приготвянето на банички или пирожки. Ако го смесите със зехтин (в съотношение 1:2), можете да го нанесете върху лицето и косата – като маска.

Чистете с кафе

Утайката от кафето се използва не само за предричане на бъдещето, но и за продукт за почистване на лицето и тялото – просто добавете малко зехтин. Можете да я използвате и като естествен ароматизатор на въздуха или за ароматизатор в хладилника. Съхранявайте я в открит съд. Можете да я използвате и като подхранваща съставка за цветята у дома.

Яйчени черупки

Черупките от яйцата са богати на калций. Измийте ги добре, изсушете и смелете на ситен прах в кафемелачката. Съхранявайте в стъклен буркан и добавяйте по мъничко при приготвянето на супи, застройки на салати или в смутито. Можете да използвате и като подобрител на качествата на почвата на домашните цветя.