Време е за супа, нали! Октомври си отива, обагрен в красиви топли цветове, но, за жалост, с не толкова красиво падащи температури. Ръцете инстинктивно търсят съд с дебели стени, който да обгърнат, за да се стоплят. Сутрин това е чаша чай, но на обяд или на вечеря неизменно е вкусната, силна, сгряваща и засищаща супа.

Средностатистическата домакиня обикновено редува пилешка супа, супа топчета, зеленчукова супа, крем супа от картофи и каквито други изостанали зеленчуци се намират в хладилника, евентуално някоя любима супа на семейството. Но максимум след около месец списъкът се изчерпва и готвенето започва да се повтаря. А на всяка жена, която оставя част от душата си в готвенето, й се иска да разнообрази, да направи нещо различно.

Като истински кулинарен приятел, ние от Mate Kitchen решихме да ви помогнем с няколко идеи. Всъщност са 5 – по една за всеки от делничните дни. Това са хубави, плътни, питателни супи, подходящи за студените дни. За някои от вас те може да са перфектното есенно-зимно мезе за ракия, за други може да се окажат напълно достатъчни да се нахранят, за трети ще са прелюдия към основното. В коя от групите попадате, не е от значение. Единствено важно е

да имате пред себе си купичка топла супа и да ви е вкусно

Как ви звучи студен зимен ден, по възможност снежен, пълна купичка бистра патешка супа, люта чушка и препечен хляб. Съвършенството има много лица и патешката супа е едно от тях. Ако има супа, която да може да се сравни по гъстота, плътност и сила на бульона с телешкото варено, това е именно тя. Когато изстине, се желира също като него. Приготвя се лесно, но отнема малко повече време, защото патешкото е по-жилаво и му трябва по-дълго готвене. Задължително я сервирайте гореща. Ако я поднесете с хляб, едва ли ще стигнете до второто ястие в менюто. Наистина засища.

Вкусната бобена чорба с пушени гърди само чака навън да застудее. Когато тялото започне отчаяно да се моли за топла храна, тя винаги е насреща. С повечко джоджен и суха люта чушка. Като глътнеш една лъжица, те стопля отвътре, и засища, защото в нея има и бобец, и месце. Пушените гърди придават онзи вкус и аромат, който превръща най-обикновената бобена чорба в топъл разкош. Може да ползвате и рагу или пък бекон – според това, което имате в хладилника. Всички варианти са сполучливи.

Ако пък сте от онези домашни майстори, които си правят сушен свински бут през зимата, прекрасно знаете, че с кокала от него става най-вкусната бобена чорба. В случай, че не разполагате с време да варите една бобена чорба няколко часа, може да сложите всички продукти в тенджерата под налягане. В крайна сметка удобствата на съвремието са, за да се ползват, нали!

Няма нищо по-хубаво от гореща шкембе чорба, обилно подправена с лют пипер и чесън, когато температурите навън започват да падат. Ако смятате, че е трудна за правене, значи сте в сериозна заблуда. Трябва ви само тенджера под налягане, за да си спестите време, както и желание да се развихрите в кухнята. Шкембе чорба се приготвя от телешко, агнешко или свинско шкембе. Комбинирането им обаче е абсолютно недопустимо. По желание, за да направите бульона по-силен, можете да добавите джолан или нарязани не едри парчета тръбни кости. След това го изваждате и ползвате месото за друго ястие, а бульона и шкембето правите на супа.

Но не може само с месо, трябва и нещо постно

Има безброй рецепти за приготвяне на гъбена супа. С ориз, без ориз, със застройка, бистра, с домати. Ние си я приготвяме бистра с картофи и фиде. Когато постите, ще разнообрази приятно менюто ви. Подходяща е дори за вегани, стига да заменят маслото с приемлива за тях растителна мазнина. Иначе комбинацията от масло и гъби е изкусителна дори във вид на купичка топла супа. Какви гъби да ползвате, е въпрос на личен вкус и предпочитания. Колкото по-ароматни, толкова по-добре. Може да смесите и няколко вида, а може да се придържате и към най-достъпния вариант – култивирани печурки.

Обичаме наситения зелен цвят на крем супата от спанак. Обичаме и плътния й, наситен вкус. В нашата рецепта той идва не от картофи или ориз, а от хубав бешамелов сос и застройка от сметана и жълтъци. Става истинска витаминно-протеинова бомба с великолепен вкус. Ако обичате спанак, няма как да останете безразлични към тази супа. Поднесете я с лъжица заквасена сметана и хрупкави крутони.

Да ви е сладко!